Hlavní obsah

Stanley Cup zavítá do Česka i na svatbu

RALEIGH

Zarostlé tváře zbrocené potem zdobil šťastný úsměv. Únavu hráčů Caroliny po premiérovém triumfu ve Stanley cupu překonávalo obrovské nadšení. První zvedl vysněný pohár nad hlavu kapitán Rod Brind'Amour, ale hned jej dával Glenu Wesleyovi, jenž na tu chvíli čekal dlouhých osmnáct let.

Článek

"Už jsem téměř nevěřil. Není to ale jen mé vítězství, spíš jde o triumf všech hráčů v kabině. Spojovaly nás velké odhodlání a úsilí, " přiznal 37letý obránce, jenž sehrál v NHL 1480 utkání. O rok starší útočník Mark Recchi se těšil ze Stanley cupu patnáct let po svém triumfu s Pittsburghem.

Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off si odnesl brankář Caroliny Cam Ward. "Je to neuvěřitelně krásná tečka za mou premiérovou sezónou v NHL, která mi plnila dětské sny," řekl 22letý gólman, který se hned těšil, že cenná hokejová trofej bude ozdobou jeho červencové svatby.

Za klíčového hráče týmu ale sám označil 35letého Brind'Amoura. "To on byl skutečným lídrem, ukázal nám mladším, jak táhnout tým, a obrovsky týmu pomohl na ledě i v kabině." Kapitán ale C. Wardovi hned poklonu vrátil: "Za triumfem vždy stojí brankář, který nedělá chyby. Měli jsme skvělého gólmana a věděli, že nás podrží, když se prosadíme v útoku."

Zatímco kabinou vítězů se nesla vůně šampaňského a doutníků, v ulicích Raleighu, kam se Hurricanes přestěhovali z Hartfordu v roce 1997, probíhal ohňostroj. Stanleyův pohár si v soukromí během léta užijí všichni hráči Caroliny, díky Františku Kaberlemu se tedy objeví v Kladně a Josef Vašíček ho jistě poveze ukázat do rodného Havlíčkova Brodu.

Zámořská média zaujal příběh manželů Scholotiukových. Rodačka z Raleighu si totiž před deseti dny vzala kanadského hokejového fanouška Nicka a přestěhovala se za ním do Edmontonu. "Vzdala jsem se Ameriky, tak aspoň můžu fandit krajanům v hokeji," řekla Liz.

"Pohár měl patřit kanadskému klubu. Američané ani nevědí, co s tak vzácnou trofejí dělat, klidně ji naplní horkou omáčkou," láteřil zklamaný novomanžel, jenž patřil mezi patnáct tisíc diváků, kteří sledovali rozhodující finálový zápas na plátně v hale Oilers.

Reklama