Hlavní obsah

Jágr kandiduje v NHL na dvě hlavní ceny

VANCOUVER/PRAHA

Tři dny po vyvrcholení zámořské NHL a triumfu Caroliny ve Stanleyově poháru čeká kanadsko-americkou soutěž další velká událost. Ve čtvrtek se ve Vancouveru uskuteční slavností předávání cen NHL, které bude stejně jako boj o prestižní trofej zajímat i české fanoušky. Jaromír Jágr aspiruje na dvě nejcennější trofeje, které se za Atlantikem udělují.

Foto: koláž Sport.cz/Ondřej Krynek

Jaromír Jágr (vlevo) a Joe Thornton patří k hlavním favoritům na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Článek

Třiatřicetiletý hokejový útočník New Yorku Rangers je v nominaci na zisk Hartovy ceny pro nejužitečnějšího hráče sezóny i Pearsonovy trofeje, kterou udělují tomu nejlepšímu sami hráči. "Uvidíme, jak to dopadne. Šance, zda vyhraji, nebo ne, se dají jen těžko posoudit," řekl nejlépe placený hráč soutěže novinářům před nedávnem. Získat Hart Trophy je podle něj těžké i proto, že o ni rozhodují žurnalisté. "Znáte to," smál se Jágr.

Více by si ale asi vážil toho, kdyby jej nejlepším hokejistou soutěže zvolili samotní hráči. "Hlasují tam hráči, proti kterým nastupuji. Z hokejového pohledu je cennější. Jejich názor je poněkud přesnější, i když k novinářům mám respekt," podotkl slavný kladenský odchovanec, který sám za nejlepšího hráče v NHL označil Petera Forsberga z Philadelphie.

Přesto, když už musí letět až do Kanady, kam se vydal v pondělí, rád by získal obě ceny. "Když je to taková dálka. Asi to ale vypadá tak, že přiletím domů s prázdnou," řekl realisticky Jágr, jenž v závěru základní části přišel o vítězství v kanadském bodování NHL.

Jistotu trofeje nemá

Kvůli tomu, že neodolal náporu Joea Thorntona ze San Jose, ztratil jistotu, že za osobně vydařenou sezónu získá alespoň jednu trofej. Nejproduktivnější hráč soutěže obdrží Art Ross Trophy, střelec zase Maurice Richard Trophy, o kterou Jágra připravil další hráč Sharks Jonathan Cheechoo.

Jágr získal nejcennější individuální cenu - Hart Trophy - během úspěšné kariéry v zámořské lize zatím jednou v roce 1999 a letos na ni kandiduje již pošesté. Druhý skončil třikrát v letech 1995, 1998 a 2000, v roce 2001 mu patřilo třetí místo. Před sedmi lety získal olympijský vítěz i Pearsonovu trofej, kterou mu hráči přiřkli také o rok později.

Letos se s lídrem newyorských Rangers objevil v obou nejsledovanějších nominacích Thornton, třetím kandidátem na Hartovu trofej je brankář Calgary Miikka Kiprusoff a na Pearsonovu ruský talent Alexandr Ovečkin z Washingtonu.

Na slavnostním galavačeru NHL bude rozdáno celkem třináct individuálních cen. Na osm z nich byla oznámena tříčlenná finálová nominace, jména držitelů tří cen jsou již známá a zbývající dvě se určují bez nominací. Jistotu, že se z Vancouveru nevrátí s prázdnou, má Thornton (Art Ross Trophy - vítěz kanadského bodování), Cheechoo (Maurice Richard Trophy - nejlepší střelec) a Kiprussof (William M. Jennings Trophy - gólman týmu, který v základní části inkasoval nejmenší počet branek).

Reklama

Související témata: