Hlavní obsah

Hokejisté Pittsburghu ukončili oslavy a již vyhlíží novou sezónu

Hokejisté Pittsburghu ukončili společné oslavy triumfu ve Stanleyově poháru a už vyhlížejí příští sezonu. V ní by rádi zkompletovali mistrovský hattrick. Penguins se však budou muset ve vyrovnané lize poprat nejen se soupeři, ale rovněž se ztrátou některých klíčových hráčů.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Držitelé Stanley Cupu - hokejisté Pittsburghu Penguins.

Článek

Pittsburgh završil vítězné tažení vyřazovacími boji v noci z neděle na pondělí (SELČ), když poprvé ve finále dobyl led Nashvillu a sérii vyhrál 4:2 na zápasy. Následně si tým vychutnal dny plné oslav, jejichž vrcholem byla slavnostní jízda městem, při níž přišlo pozdravit své hrdiny okolo 650 tisíc lidí, nejvíce za pět triumfů klubu v historii.

"Ale v určitou chvíli už musíte být schopní otočit list a ujistit se, že děláte vše správné proto, abyste byli znovu připravení. Každý z nás chtěl vyhrát a věděli jsme, že máme příležitost, aby to vyšlo. Když se to povedlo, je třeba si to samozřejmě vychutnat a užít, ale zároveň musíte být profesionálem," prohlásil kapitán Sidney Crosby. "Myslím, že kluci tohle dokázali před rokem vybalancovat skvěle. Bylo to ostatně vidět na výsledku, jehož jsme letos dosáhli," doplnil Crosby.

Během středečního slavnostního průvodu se kouč Mike Sullivan, jenž byl u obou posledních prvenství, netajil touhou zopakovat si vítězné opojení i za rok. A nikdo z hráčů by jistě neprotestoval. "Myslím, že právě takový musí být náš cíl, na který budeme mít nastavenou hlavu. S ničím jiným do sezony jít nemůžete," zdůraznil Crosby.

Hráče ještě čekají osobní oslavy, při nichž dostanou Stanley Cup vždy na den k dispozici. "Moc si to samozřejmě užíváme. Je velmi těžké vyhrát tuto soutěž. A my jsme pyšní na hráče, které tu máme. Tyhle okamžiky je třeba si vychutnat, ale už je také třeba hledět do příštího ročníku, v němž se od nás bude znovu hodně čekat," řekl trenér Sullivan.

Zatímco před rokem došlo jen k malým změnám, letos bude muset klubové vedení zacelit několik velkých mezer. Marc-André Fleury se vzdal klauzule o nemožnosti výměny bez jeho souhlasu, kterou zahrnovala gólmanova smlouva. Ve hře je jeho přesun do týmu nováčka soutěže Vegas Golden Knights.

A na seznamu hráčů, kteří se 1. července mohou stát nechráněnými volnými hráči, jsou například beci Trevor Daley, Ron Hainsey a Mark Streit a útočníci Chris Kunitz, Nick Bonino či čtyřicetiletý Matt Cullen, jenž zvažuje konec kariéry. "Hraju tuto hru už dlouho a pořád ji miluju, ale jednou je třeba udělat to zásadní rozhodnutí," uvedl Cullen, aniž by však řekl, jaké definitivně bude.

Kunitz prožil s Penguins téměř devět sezon, během nichž si mohl triumf ve Stanley Cupu vychutnat třikrát podobně jako lídři Crosby a Jevgenij Malkin. "Miluju to tady a čas strávený v Pittsburghu jsem si užil, ale nikdy před ničím jsem si nepřivíral dveře. Je třeba chápat, že jsme součástí byznysu," naznačil Kunitz, že se plánuje rozhlédnout na trhu s volnými hráči.

Generální manažer Jim Rutherford zatím nevyloučil setrvání u žádného ze jmenovaných. "Setkal jsem se s nimi a řekl jim, že nikoho z nich neodmítáme. Ale je tu také nějaký platový strop a nebude možné udržet úplně všechny. Lze tedy očekávat, že vyšlou své agenty na trh s volnými hráči," připustil Rutherford.

Reklama

Související témata: