Hlavní obsah

Příběh skromného miliardáře NHL: když ani kvůli 25 centům nevyužíváte slavného jména

Montreal/Praha

Před pár dny podepsal s Montrealem nový lukrativní osmiletý kontrakt, podle kterého si dohromady přijde na 84 miliónů dolarů (skoro 2 miliardy korun). Devětadvacetiletý Carey Price se tak s průměrem 10,5 miliónu dolarů za rok stane od sezóny 2018/19 nejlépe vydělávajícím brankářem v NHL. Přísun miliónů ale kanadského gólmana nezmění, pořád prý zůstane skromným člověkem, který zvažuje každý investovaný dolar. Tvrdí to manželé Jill a Dennis Williamsovi, u nichž doma ve Washingtonu Price během svých hokejových začátků ve Western Hockey League v letech 2003-07 bydlel.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Gólman Montrealu Carey Price.

Článek

Ten příběh je sice pět let starý, manželé Williamsovi ale tvrdí, že Careyho Price přesně vystihuje. Rodák z Vancouveru sháněl trimovací hřeben pro své dva labradorské retrívry a na internetu nalezl obchod v malé vesničce vzdálené více než třicet kilometrů od svého bydliště v Montrealu.

Když však na místo dorazil, zjistil, že jím vyhledaný obchod již dávno neexistuje. Shodu náhod ale o blok dále objevil prodejnu pro chovatele, kde nakonec hřeben pořídil. Před zpáteční cestou si ještě naproti ve večerce chtěl koupit limonádu, scházelo mu ale 25 centů. V obchůdku nepřijímali platební karty, a přestože v něm visel plakát hokejistů Montrealu, kde už v té době Price platil za jednu z největších hvězd, prodejce ho nepoznal.

Price svého známého jména nevyužil, namísto toho se vrátil do auta a deset minut hledal jakýkoliv drobák. Marně, takže domů se vracel bez pití...

Když Jill Williamsová na pět let starou příhodu vzpomínala, neustále se chechtala. V neděli se na internetu dočetla, že Price podepsal s Canadiens nový osmiletý kontrakt na 10,5 miliónu dolarů za sezónu. Svému bývalému domácímu hostovi proto napsala, jestli je to pravda. „Jasně," přišlo v odpovědi. „To bylo celé. Příliš se tím ani nevzrušoval," usmívá se Williamsová v rozhovoru pro nhl.com.

Pohled do lednice Williamsovou šokoval

Během sezóny 2008/09 se Williamsovi za Pricem vydali do Montrealu, aby ho viděli naživo v dresu Canadiens. Gólman je ubytoval ve svém apartmánu, který sdílel s kamarádem a tehdejším spoluhráčem Kylem Chipchurou. Když Jill otevřela lednici, byla v šoku.

„Dvě plechovky piva, několik instantních polévek, čokoládová vajíčka a spousta dochucovadel," zděsila se Jill, která proto vyrazila do města, aby Priceovi koupila základní potraviny a gril, na kterém mu hned první den udělala steak s bramborami. Dnes už na jednoho z nejlepších brankářů světa dohlížet nemusí, vyvařuje mu totiž manželka Angela.

Nový megakontrakt prý předloňského vítěze Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL a Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře a majitele olympijského zlata ze Soči nezmění.

„Znám ho od jeho šestnácti let. Pokud může jít do jiného obchodu, kde by na něčem ušetřil pět babek, pořád to udělá. Rád pořádá věci pro charitu a neutrácí peníze jako milionář. Za tu dobu, co ho znám, vyrostl do úžasného dospělého člověka. Carey je prostě normální člověk," uzavírá Jill Williamsová.

Reklama

Související témata: