Hlavní obsah

Hašek: Jágra čeká strašně těžké rozhodování. Je ve stejné roli, v jaké byl Yzerman

Praha

Není sám, koho rozhodnutí hokejové Floridy neprodloužit smlouvu s útočníkem Jaromírem Jágrem překvapilo. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem a šestinásobný držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana sezóny NHL Dominik Hašek předpokládal, že se jeho spoluhráč z vítězné olympiády v Naganu domluví s Pantery na novém kontraktu. Jenže k tomu nedošlo a Dominátor v rozhovoru pro Sport.cz přirovnává současnou Jágrovu pozici k té, v níž se před jedenácti lety ocitl dlouholetý kapitán Red Wings Steve Yzerman.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Dominik Hašek.

Článek

„Myslel jsem si, že kdyby Jarda ještě rok dva na Floridě strávil, stále by byl pro mužstvo platný. To vlastně ani šéfové Panthers nepopřeli, avizovali však, že chtějí jít jinou cestou. Že dají peníze mladším hráčům, u kterých očekávají, že se budou zlepšovat. Což už u Jardy nelze předpokládat. I tak jsem si ale myslel, že ho ještě podepíšou, protože on je platný i v kabině," připomíná Hašek pro Sport.cz fakt, že kromě 46 kanadských bodů v uplynulém ročníku působil Jágr i jako mentor svým mladším talentovaným parťákům.

„Florida se rozhodla jít směrem rychlosti a mládí, a takových mužstev teď bude v NHL většina. Třeba se ale najdou jeden dva týmy se šancemi na Stanley Cup, kterým chybí zkušený hráč a Jarda by jim dával smysl," uvažuje Hašek, podle kterého se bude Jágr o novém angažmá rozhodovat zejména podle role, kterou bude chtít ten který mančaft české 68 přidělit.

„Jarda byl zvyklý hrát osmnáct minut za zápas a teď by jich najednou měl mít jen deset či dvanáct? Pro takového hráče je to hrozně těžké rozhodování. Záleží na tom, jestli se najde tým, který by připravil vhodnou roli pro Jardu. A jestli se s ní Jarda dokáže vyrovnat," soudí dvojnásobný vítěz Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny NHL.

Hašek: Takový plat už Jardovi nikdo nenabídne

„Když jsem se před jedenácti lety vracel do Detroitu, pamatuju si, že Steve Yzerman byl tehdy v úplně stejné roli jako nyní Jarda," vzpomíná Hašek na kanadského útočníka, jenž spojil celou svou hráčskou kariéru v NHL s Red Wings, devatenáct let v něm plnil roli kapitána a třikrát s Rudými křídly vybojoval Stanley Cup.

„Tehdy se říkalo, že Steve mohl podepsat novou smlouvu, nabídku od generálního manažera (Kena Hollanda) měl. Trenér (Mike Babcock) mu prý ale jasně řekl, že se na led může dostat velmi málo a že nemusí hrát přesilovky. Proto se Steve rozhodl skončit. Uvidíme, jak to dopadne s Jardou, jeho výhodu ale je, že je zvyklý cestovat, nehrál jen v jednom týmu jako Steve," říká Hašek.

Nejen Jágrova pozice v týmu však bude při vyjednávání o novém kontraktu určující. „Velkou úlohu můžou hrát Jardovy finanční požadavky. Stoprocentně jisté je to, že žádné mužstvo už mu nenabídne takový plat, jaký měl naposledy," avizuje Dominátor, že kladenský odchovanec musí počítat s menším příjmem než čtyřmi milióny dolarů, na které si bez bonusů přišel v uplynulém ročníku na Floridě.

Honění rekordů nehraje prvořadou roli

Do tipování, jestli nakonec Jágr v NHL zůstane, se Haškovi příliš nechce. Sám to totiž neví. „Vidím to padesát na padesát. Kluby teď vyčkávají na podpis smluv se svými klíčovými hráči a těmi mladšími. Některým třeba zbyde jen 800 tisíc dolarů pod platovým stropem a na takovou nabídku Jarda nejspíš nekývne," myslí si Hašek, podle kterého nebude chtít Jágr zůstat stůj co stůj v NHL jen kvůli tomu, že ho dělí pouhých 57 zápasů od toho, aby překonal Gordieho Howea a měl na svém kontě nejvíc odehraných zápasů v NHL ze všech hokejistů.

„Myslím, že překonávání rekordů pro něj nehraje prvořadou roli. Sice by se o tom psalo, Jarda ale hlavně potřebuje cítit podporu mužstva a dostávat se na led, jak potřebuje. To je pro něj víc než honění rekordů," domnívá se muž, který s hokejem skončil před šesti lety.

A kam by vedly další Jágrovy kroky, pokud by angažmá za oceánem nesehnal? „Rusko už si prožil (čtyři sezóny odehrál v Omsku), takže mám spíš pocit, že by se vrátil domů a zkusil pomoct Kladnu k návratu do extraligy. Ale jsou to jen mé odhady," zakončuje Hašek.

Reklama

Související témata: