Hlavní obsah

Žádná změna. Pastrňák na milióny čeká dál

Boston/Praha

Nejlepší český hokejista minulé sezóny David Pastrňák je už druhým měsícem chráněným volným hráčem, nové smlouvy se ovšem stále ještě nedočkal. Je jasné, že Boston připravuje pro 21letého útočníka lukrativní kontrakt, jeho podmínky se však neshodují s představami hráčových agentů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pastrňák s trofejí pro nejlepšího českého hokejistu sezóny 2017.

Článek

„Nezatěžuju se tím. Hrál jsem nejlíp, jak jsem mohl, a teď už to nechávám na jiných," řekl Pastrňák, když před sedmi týdny přebíral Zlatou hokejku. „Samozřejmě bych byl rád, kdyby už k podpisu smlouvy došlo, ale takové věci se nedají uspěchat a zaberou chvíli času."

Pastrňák má za sebou vynikající sezónu, ve které dal 34 gólů a nasbíral 70 bodů. Nový kontrakt má z havířovského rodáka udělat jednoho z nejlépe honorovaných Čechů v NHL. Stoupne jeho hodnota uvnitř klubu, v němž jsou z útočníků exkluzivně zaplaceni především David Krejčí (7,25 miliónu dolarů na rok), Patrice Bergeron (6,875), Brad Marchand (6,125) a David Backes (6). V minulé sezóně Pastrňákovi dobíhala nováčkovská gáže 925 tisíc dolarů. O kolik se zvedne, zatím není jasné.

„Nikam jsme se nepohnuli. Situace je stejná," oznámil před týdnem manažer Bruins Don Sweeney, jenž nebyl vůbec aktivní na volném trhu a jeho hlavním letním úkolem je podepsat Pastrňáka. Pod platovým stropem Bruins je ještě desetimiliónový polštář, Sweeney však nechce rozhazovat, potřeboval by totiž ulovit ještě jedno pravé křídlo. A v souvislosti s tím se mluví o Jaromeu Iginlovi, Thomasi Vanekovi, nebo Jaromíru Jágrovi.

Stihne Pastrňák kemp?

Licitaci o výši Pastrňákovy smlouvy ale přiživily i nedávno posvěcené kontrakty srovnatelných hráčů jako jsou Ondřej Palát (26,5 mil. na pět let) a Tyler Johnson (35 mil. na 7 let) z Tampy Bay. Osmiletý kontrakt s Nashvillem na celých 64 miliónů podepsal Ryan Johansen.

Sweeney se ale shlédl spíše ve smlouvě, kterou loni uzavřel hvězdný Rus Nikita Kučerov s manažerem Tampy Stevem Yzermanem: 14,3 miliónu dolarů na tři roky, což je průměrná hodnota 4,76 miliónu na sezónu. Čeká se také, na kolik si v Edmontonu cení Leona Draisaitla, dalšího hráče se srovnatelnými parametry, jako má Pastrňák. Představy jeho zástupců se podle všeho odvíjejí mezi 6 až 7 milióny na sezónu. Důležitá je ale i délka kontraktu.

Teoreticky by české naději mohla přiletět nabídka z jiného klubu, tu ale mají Bruins možnost dorovnat. Pokud by se jednání nadále natahovala, pak by Pastrňák nemusel stihnout ani start bostonského tréninkového kempu (14. září) a další možností je, že by příští sezónu odstartoval v Evropě...

Času dost, zní z klubu

„Máme ale ještě dost času na jednání," předbíhá panice Sweeney, někteří fanoušci Bruins ale připomínají, jak klubový management nenašel společnou řeč třeba s Philem Kesselem a Tylerem Seguinem, současnými superhvězdami NHL, které ale už nějaký pátek hrají v Pittsburghu, resp. v Dallasu.

„V Bostonu to miluju, chci za Bruins hrát a podávat ty nejlepší výkony," vyhlásil Pastrňák. Byla by škoda, pokud by mu handrkování o výši smlouvy narušilo přípravu na novou sezónu. Moc lepších hráčů teď Češi za mořem nemají.

Reklama

Související témata: