Hlavní obsah

Vášeň a touha po zážitku zvítězily nad cenou. NHL v Evropě přilákala desetitisíce fandů, i Čechy

Stockholm

Po šesti letech opět zavítala na evropský led slavná NHL. Ve Stockholmu se během uplynulého víkendu odehrály dva duely mezi hráči Ottawy a Colorada. Hokejový svátek přilákal do hlediště desetitisíce fandů.

Foto: Per Haljestam, Reuters

Každému zápasu předcházel slavnostní ceremoniál.

Článek
Fotogalerie

Fanoušek, který je zvyklý na evropský hokej, jako kdyby vstoupil do jiného světa. Už v ulicích před stadiónem jste mohli zdarma získat sběratelské album a jakmile jste vstoupili do Ericcson Areny, hned na vás „vybafl" stánek s oficiálními produkty NHL v čele s dresy švédských hráčů Ottawy a Colorada. Pochopitelně.

Vždyť v sestavách týmů jich je hned sedm(!). Navíc kapitáni jsou Švédové. Céčko u Avalanche nosí Gabriel Landeskog, Senators zase velí Erik Karlsson, který se těšil při předzápasových ohlášeních sestav největších ovací.

„Pro mě je Karlsson obřím tahákem. Vůbec u mě nehraje roli, že je Švéd, na zápas bych šel, i když by to byl Fin nebo Kanaďan. Je to obrovská persona," hlásil švédský fanoušek Tommie.

Sedmadvacetiletý ofenzivní obránce potvrdil svou extratřídu. V každém z duelů si připsal dvě asistence a výrazně pomohl Ottawě ke dvěma vítězstvím. Nejprve 4:3 v prodloužení, poté 4:3 v základní hrací době.

Cena kontra kvalita

Spokojený byl i Tommie, který navštívil sobotní utkání a velmi si ho užil. „Jednoznačně to byl skvělý zážitek, i když jsem za lístek zaplatil dvakrát více, než když jdu na SHL (Svenska hockeyligan - nejvyšší švédská soutěž)."

Právě cena se totiž někdy vyšplhala opravdu vysoko. Za jednu vstupenku jste mohli zaplatit i 2270 SEK (necelých 6 tisíc korun). Ty nejlevnější však stály „jen" 390 SEK (přes 1000 korun).

„Víte, když jdu na hokej v Coloradu, lístky do nižších pater stojí klidně i 400 dolarů (necelých 9 tisíc), zde se ceny pohybovaly od 220 do 250 amerických dolarů (okolo 5 tisíc korun), takže byly o něco lacinější," komentoval cenu americký příznivec Colorada Deron, který přiletěl na oba duely.

V podobném duchu mluvila i Kanaďanka Morgan, jež na sobotní zápas vyrazila společně s manželem. „My milujeme hokej, takže ho rádi sledujeme kdekoliv, i když cenový rozdíl je obrovský," pravila.

„Za vstupenky jsme dohromady zaplatili 3950 SEK (přes 10 tisíc korun), což je necelých 600 kanadských dolarů. Minulý rok jsem sehnala lístek na finále konference mezi Sens a Predators za 11 dolarů....," zmínila velký cenový kontrast. Vzápětí však opět přešla do veselejšího tónu. „Mně ale nejvíce vadilo, že během zápasu kolem mě sedělo dvanáct fanoušků Avs."

Bude pokračování?

Zápas si nenechali ujít ani někteří čeští nadšenci. „Takový zážitek se už nemusí opakovat, a proto toho, že jsem střetnutí navštívila, nelituji, i když v součtu s letenkami, ubytováním a lístky jsem utratila skoro celou výplatu," řekla třiadvacetiletá Klára.

A i když je NHL velký byznys, import do Evropy ukazuje, že o tuto značku je obrovský zájem. Na oba duely v součtu přišlo 26 792 diváků.

„Rozhodně jsem pro, aby se Global Series konal i v příštích letech," konstatoval Deron a mnoho dalších fanoušků s ním naprosto souhlasí...

NHL zatím oficiálně další zápas na starém kontinentu neohlásila.

Reklama

Související témata: