Hlavní obsah

Malkin je už v Los Angeles a připravuje se na NHL

LOS ANGELES/PRAHA

Ruský hokejový útočník Jevgenij Malkin už není nezvěstný. Ve čtvrtek se jeho agent J.P. Barry svěřil kanadské televizi TSN, že jeho svěřenec je v Los Angeles a připravuje se s několika dalšími hráči na start nového ročníku NHL. "Bylo to několik týdnů stresu, ale Jevgenij je tady (v USA) a plánujeme budoucnost," řekl Barry.

Foto: rushockey.com

Jevgenij Malkin v dresu Magnitogorsku

Článek

Barry je s Malkinem od soboty, kdy se s Malkinem setkal na letišti v Helsinkách. Tam na předsezónní soustředění přiletěl ruský Metallurg Magnitogorsk. Agent se se svým svěřencem ukryl a v jednom z bytů ve finské metropoli čekali na vyřízení amerického víza.

Dvacetiletá naděje požádala Barryho o setkání v Helsinkách, protože teprve tam měla k dispozici vlastní pas. Malkin se po pasové kontrole na letišti odpojil od týmu a společně s agentem zmizeli, aby je zástupci ruského klubu nemohli vystopovat. "Magnitogorsk zadržoval Jevgenijův pas a tohle byla první příležitost, kdy mohl svůj pas získat a opustit tým, citují stránky TSN Barryho.

Kde bude hrát v příští sezóně Jevgenij Malkin?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

"Nejtěžší část akce bylo získat americké vízum v Helsinkách. Díky pomoci Finů dorazilo už ve středu v poledne a během dvou hodin jsme byli na palubě letadla do Států," popsal tajnou akci agent. Malkinovi zástupci vyplnili oficiální výpověď (tzv. two-weeks notice) Magnitogorsku, což jim umožňují ruské zákony. Podobný krok udělali už počátkem července a vypověděli tehdejší Malkinův kontrakt.

"Jevgenij dlouho říkal, že chce hrát v NHL. Když před měsícem vypověděl původní dvouletý kontrakt, byl na něj vyvinutý extrémní tlak. Jeho součástí bylo i to, že mu zástupci Metallurgu po většinu času zadržovali pas," popsal neobvyklé praktiky Barry. Malkin pak podepsal novou smlouvu, která měla jenom roční platnost.

Další kroky ruské vycházející hvězdy nejsou známy, stejně jako Malkinův status v Pittsburghu, jenž ho draftoval. Magnitogorsk ujistil, že bude soudně vymáhat náhradu za hráčův odchod, a tak se připravují týmy právníků na vzájemný souboj. "Je to sportovní terorismus," řekl dokonce šéf Metallurgu Veličkin. Hokejista, který se těší na start v NHL, se mezitím s přibližně dvacítkou hráčů prestižní soutěže připravuje v Los Angeles v tréninkovém centru místních Králů. Na ledě se s ním mimojiné objevili Rob Blake, Anson Carter, Glen Murray nebo Chris Simon.

Reklama