Hlavní obsah

Shrbený se ploužil halou, možná i kulhal. O pár hodin později Chára bránil hvězdy v NHL

Newark

Kdo by viděl Zdena Cháru po dopoledním rozbruslení, které předcházelo zápasu v New Jersey, asi by zapochyboval, zda bude večer schopen hrát. Shrbený se v předklonu pomalu ploužil chodbami arény Prudential Center a dokonce se zdálo, že i trochu kulhá. O sedm hodin později ale bostonský kapitán zase bez potíží v NHL dokazoval, že si dokáže poradit s o dvacet let mladšími soupeři.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára si kryje puk před dotírajícím Joshem Leivem z Toronta. Přihlíží gólman Bruins Anton Chudobin.

Článek

„Cítím se dobře, s věkem to nemá nic společného," vyprávěl čtyřicetiletý Chára, třetí nejstarší hráč současné NHL. „Trénuju tvrdě každé léto a přípravu obětuji tomu, abych mohl hrát klidně i třicet minut za zápas, když je to potřeba," svěřil se.

V této sezóně má respektovaný bostonský kapitán průměr 24 odehraných minut za zápas, nikdo z jeho týmu nezvládá víc. „Je to samozřejmě náročné, ale je to moje práce a mám pro ni nesmírnou vášeň. Chci hrát co nejvíc a co nejlépe," poznamenal.

Ne, že by nebyly momenty, kdy už je věk na Chárovi vidět. Ve středu propadl na modré čáře a marně naháněl mnohem rychlejšího útočníka Devils. Naštěstí pro něj má ale ruský gólman Bruins Chudobin fazónu. „Je třeba pořád pracovat na tom, abyste se dokázali co nejrychleji otáčet a nenechat se nějakým způsobem vytáhnout do pozic, které by vás mohly ohrozit."

Chválil ho i Wall Street Journal

Konkurent z Calgary Jaromír Jágr po zápasech Plamenů šlape do pedálů, aby chybějící minuty na ledě dohonil na rotopedu, Chára tuhle potřebu nemá. Vytížený je až, až. S nejstarším hráčem NHL ale slovenský dlouhán souhlasí v otázce pohledu na změny, jaké v NHL během posledních pár let nastaly. Velcí hráči už prý dnes za mořem žádnou výhodu nemají.

„Musím být na správném místě ve správný čas, aby ti menší hráči nedostali prostor. Ale s tím problém nemám. Pokud jde o soutěživost, tak na stupnici od 1 do 10, jsem jedenáctka," pousmál se Chára, jehož hokejové dlouhověkosti a tréninkové morálky si všiml i prestižní Wall Street Journal, kde o slovenském kolosu vyšel veliký článek. „Byla to pro mě pocta být v takových novinách," usmál se Chára.

Nejstarší hráči v NHL v sezóně 2017-18
Jaromír Jágr (Calgary) 45 let, 282 dnů
Matt Cullen (Pittsburgh) 41 let, 22 dnů
Zdeno Chára (Boston) 40 let, 251 dnů
Celkově
Gordie Howe 52 let, 11 dnů
Chris Chelios 48 let, 71 dnů
Maurice Roberts 45 let, 345 dnů

Trenčínskému rodákovi, který v začátcích skvělé kariéry bojoval s velkými předsudky, příští rok doběhne smlouva. to už mu bude 41 let. Stejně jako Jágr ale ještě v NHL končit nehodlá. Jeho někdejší spoluhráči z národního týmu už přitom přešli do rolí funkcionářů. Bývalý skvělý útočník Miroslav Šatan je generálním manažerem slovenské reprezentace, Jozef Stümpel členem výkonného výboru tamního svazu.

„Jsem rád, že se do toho chalani zainteresovali. Pomáhají hokeji a taky mají co předávat. Jejich zkušenosti jsou k nezaplacení," prohlásil Chára. Sám ale vidí svou blízkou budoucnost nadále mezi mantinely. I když svým spoluhráčům na dálku přece jen pomohl, když se podílel na jednáních s novým trenérem slovenského národního týmu Kanaďanem Craigem Ramsaym.

„Znám ho už dlouhé roky. Je to výborný, komunikativní trenér. Než tu práci vzal, tak jsme spolu párkrát mluvili a já mu popisoval situaci, jaká je na Slovensku," prozradil Chára. A kdo ví, třeba si v reprezentaci pod vedením někdejšího kouče Buffala, Philadelphie, nebo Atlanty ještě někdy zahraje.

Reklama

Související témata: