Hlavní obsah

Rittichova cesta vzhůru? Český brankář přišel v Calgary o konkurenta

Calgary/Praha

David Rittich z Calgary začal letošní sezónu NHL na farmě, avšak po odchodu devětadvacetiletého Eddieho Läcka zřejmě vyhrál souboj o post druhého brankáře Flames. Kanadský tým poslal vytáhlého Švéda do New Jersey výměnou za obránce Daltona Prouta.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Gólman Calgary Flames David Rittich v akci během utkání NHL s Montrealem.

Článek

Pro mnohé je to možná překvapení, ale David Rittich je, alespoň dle statistik, v probíhající sezóně NHL zatím nejlepším českým brankářem. Původně začal na farmě, výkony nedávno vyměněného Läcka mu ale otevřely dveře nahoru.

Rittich v Calgary kryje záda veteránovi Mikeu Smithovi, který do Calgary přišel před sezónou z Arizony. Pětatřicetiletý Kanaďan odchytal za Flames 32 zápasů a připsal si 14 výher. Úspěšnost jeho zákroků je rovných 92 %, průměr inkasovaných gólů na zápas má 2,56, tedy výrazně větší než Rittich.

Čeští brankáři v NHL 2017/18
TýmZÚsp. zákrokůGól. průměr
David RittichCalgary592,42,04
Ondřej PavelecNY Rangers992.42,61
Petr MrázekDetroit1189,23,64
Michal NeuvirthPhiladelphia891,52,66
Pozn. : Marek Langhamer za Arizonu neodchytal kompletní zápas.

Pětadvacetiletý brankář do zámoří odešel po sezóně 2015/16, kdy se mu dařilo v dresu Mladé Boleslavi, dokonce nakoukl také do reprezentace. V Severní Americe Rittich zářil na farmě ve Stocktonu a nezklamal ani při jednom ze svých startů za Calgary.

Vedle brankářského umu zaujal odchovanec jihlavské Dukly v zámoří také bizarním rituálem, kdy před zápasy vyžaduje několik ran pukem přímo do masky. Rittich zatím v sezóně odchytal jen pět zápasů, toto číslo ale jistě ještě naroste – otázkou zůstává jak moc.

Reklama

Související témata: