Hlavní obsah

Dres s číslem 23 už visí pod stropem. Hejduk vystoupal mezi legendy Colorada

Denver

Bývalý kanonýr Milan Hejduk se jako druhý český hokejista dočkal pocty v podobě vyřazení svého čísla klubem NHL. Před sobotním duelem Colorada s Minnesotou vyvěsili Avalanche jeho třiadvacítku ke stropu denverské haly Pepsi Center. Před třemi roky byl stejně oceněn brankář Dominik Hašek, jehož číslo 39 slavnostně vyřadilo Buffalo.

Milan Hejduk mezi legendami ColoradaVideo: Marian Hajda, Sport.cz

 
Článek

Hejduk hrál naposledy v sezóně 2012/13 a 24. února 2014 oznámil konec kariéry. "Strávil jsem v dresu Avalanche čtrnáct sezón a užil jsem si opravdu každou vteřinu. Nic z toho, co jsem dokázal, by nebylo možné bez spoluhráčů. Měl jsem možnost hrát s některými nejlepšími hráči naší generace a celé historie," řekl Hejduk při ceremoniálu.

Slavnostní okamžik si s ním užili manželka Zlata a čtrnáctiletí synové David a Marek. Oba hrají za tým Colorado Thunderbirds, který Hejduk vede jako hlavní kouč. Jeho členové přivezli na led plaketu dresu, která následně vystoupala ke stropu.

"Když jsem byl jmenován v listopadu 2011 kapitánem, bylo to obrovské ocenění. Děkuji za to, jak jste mě uvítali s mojí rodinou v místě, které je teď naším domovem. Děkuji za všechnu podporu a za tento úžasný zážitek," dodal Hejduk.

Brzy bude následovat i třetí český hokejista. Útočník Patrik Eliáš se této pocty dočká 24. února od New Jersey Devils, které vyškrtne a vyvěsí ke stropu Prudential Center jeho šestadvacítku.

Hejdukovo číslo 23 bylo vyřazeno jako šesté v historii Colorada Avalanche. Rodák z Ústí nad Labem se symbolicky připojí ke spoluhráčům z vítězného týmu ve Stanley Cupu a klubovým legendám Joeu Sakicovi (19), Peteru Forsbergovi (21), Patricku Royovi (33), Adamu Footeovi (52) a Rayi Bourqueovi (77).

Reklama