Hlavní obsah

El Guerrouj slibuje při obnovené premiéře na pětce velké divadlo

OSTRAVA

Atletika, královna sportů, má vládce v marockém mílaři Hichamu El Guerroujovi. Předloni a loni byl vyhlášen nejlepším světovým atletem roku a ve čtvrtek v Ostravě při Zlaté tretře si fenomenální běžec po deseti letech vyzkouší, jak záludná umí být trať 5000 m.

Foto: www.mensracing.com

Maročan Hicham El Gerrouj.

Článek

"Bude to velké divadlo a jsem připraven sehrát hlavní roli," říká Guerrouj. Když si na sklonku minulé sezóny umínil, že se vedle běhu na 1500 m začne věnovat i pěti kilometrům, konkurenti zpozorněli.

K premiéře si Maročan s předstihem vybral mítink Super Grand Prix v Ostravě, a tak organizátoři neměli nouzi o přihlášky do této disciplíny. Někteří Keňané byli ochotni přijet i za horších podmínek, než jaké obvykle žádají.

Mnozí cítí, že by slavného běžce mohli porazit. Jenže ten se tomu jenom směje. "Vím, že Bůh je při mně, a cítím obrovskou energii. Když jsem se byl ve středu podívat na stadiónu a viděl spoustu lidí, jak pro nás chystají závod, bylo mi jasné, že nesmím prohrát. Chci běhat pro radost svou i svých fanoušků," prohlašuje na potkání.

O světový rekord se chce pokusit v Římě

Osmadvacetiletý rodák z Berkany sice tvrdí, že jeho cílem je v Ostravě 5000 m jen zvládnout, ale na trati by nechtěl být déle než 12:43 minut. To je o čtyři vteřiny horší výkon světového rekordu. "Když se mi to povede, tak v dalším závodě v Římě se pokusím běžet za dvanáct devětatřicet," hovoří svěřenec trenéra Kady o překonání světového maxima jen tak, jakoby mezi řečí.

Překonávání nejlepších časů historie pro něj však není ničím neobvyklým. Nenašel se na planetě atlet, který by 1500 m, míli nebo 2 kilometry absolvoval rychleji. "Na Ostravu jsem se moc těšil. Od tohoto závodu se bude odvíjet mnohé další. Když se mi nepodaří úplně skloubit obě tratě letos, tak příští rok snad už to bude ideální," otřel se o sezónu, kdy se bude bojovat o olympijské zlato. A El Guerrouje právě vidina zlata z her žene dál dopředu.

Získal už skoro všechno, co se dalo. Třikrát vyhrál na světovém šampionátu pod širým nebem, stejnou bilanci si drží i v hale. Loni se podílel na zlatém pokladu ze seriálu Golden Four. Na olympijských hrách ale nikdy na nejvyšší stupínek při korunovaci nevystoupil. "Přesto jsem se rozhodl, že na mistrovství světa i příští rok poběžím obě tratě," vzkazuje.

Rekordman s kamerou

Maročan je výjimečný člověk. Nedá dopustit na rodnou zem, ostatně do Evropy se v období před pařížským šampionátem kromě závodu ve Vítkovicích podívá už jenom na mítink v hlavním městě Itálie. "Budu trénovat doma. Tam jsem zvládl i přípravu, když jsem vynechal větší část halové sezóny. Vrchol mě teprve čeká," vysvětluje.

Musel upravit zvyklosti, méně chodil do posilovny, přesto by rád rytmus z patnáctistovky přenesl na víc než trojnásobnou trať. "Budu muset udržet koncentraci," uvědomuje si. "Potřebuji zůstat pružný až do cíle. Taky doufám, že lidí budou hodně křičet a fandit, to mi pomáhá a hecuje mě to," vyznává se El Guerrouj.

V Ostravě jej šlo jen stěží spatřit bez digitální kamery. Točil si skoro všechno. To už dělá prý dva roky. "Jezdí se mnou otec a snažím se tak zachytit celý náš život na cestách, jak se odvíjí. Baví mě to," tvrdí. Věří, že kazetu z Ostravy nebude muset schovávat hluboko v archívu. Běhá sice pro radost, ale dobře ví, že nejvíc ho může potěšit jen vyhraný závod.

Reklama