Hlavní obsah

Návrat do Detroitu byl pro Haška "poněkud zvláštní"

DETROIT

Hokejový brankář Dominik Hašek se ihned po příletu do zámoří zapojil do přípravy se spoluhráči z Detroitu. Ještě před oficiálním začátkem tréninkového kempu totiž řada hokejistů Red Wings vyjela společně na led v Troy Sports Areně. Do města automobilů se Hašek vrátil už podruhé.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek se vrací do NHL. Bude mezi tyčemi opět zářit?

Článek

"Cítil jsem se poněkud zvláštně a zároveň také trochu nervózně," připustil gólman, který se s Detroitem dohodl na jednoletém kontraktu s platem 750 tisíc dolarů. S Rudými křídly se v roce 2002 radoval ze zisku Stanleyova poháru. Pak skončil, za rok se k hokeji a do Detroitu vrátil, letos přišel z Ottawy. "Byl jsem tak nějak šokován, ale příjemně. Opravdu velmi příjemně šokován," uvedl olympijský vítěz z Nagana pro server The Detroit News.

Jednačtyřicetiletá legenda nejen mezi dosud aktivními gólmany, šestinásobný vítěz Vezina Trophy a také dvojnásobný vítěz nejcennější individuální trofeje NHL Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny z let 1997 a 1998, opustil Detroit předloni. Po svém prvním návratu v roce 2003 nebyl moc spokojený. Kvůli zranění totiž nastoupil jen do čtrnácti zápasů.

Haška překvapila atmosféra

Navíc atmosféra v brankářském minitýmu Rudých křídel prý nebyla nepříjemnější. "Situace je zcela odlišná od mého prvního návratu v roce 2003. Teď jsme tady já a Chris Osgood, předtím tu kromě mě byli Curtis Joseph a Manny Legace, což bylo pro jeden tým příliš. Nyní je tu mnohem příjemněji a nepociťuji žádné problémy, ať už na ledě či mimo něj. Věřím, že to tak vydrží po celý rok," zhodnotil současnou situaci Hašek.

Nepříjemné chvíle, které si tehdy prožil celý tým, jsou však dnes už zapomenuty, jak potvrdil jeden z pamětníků v současném mužstvu Kris Draper. "Nebyla to tehdy žádná sranda a jsem si jistý, že šlo o něco, s čím se sám Dominik musel vypořádat. Nyní je zpátky, je naším spoluhráčem a co bylo, to bylo," řekl zkušený centr, hájící barvy Red Wings od sezóny 1993/94.

Hašek byl připraven skončit

Hašek byl sice původně připraven skončit, když se mu nevyplnily jeho plány o návratu do Ottawy. Generální manažer Detroitu Ken Holland dokázal jeho postoj obrátit. "Už to vypadalo, že definitivně skončím, ale když se ozval Kenny Holland, úplně jsem přehodnotil své myšlenky a byl jsem nadšený. A proto jsem tvrdě pracoval na tom, abych byl dobře připravený," dodal Hašek.

Jak Holland a trenér Mike Babcock uvedli, dá se očekávat, že Hašek nenastoupí v 60 zápasech základní části, jak byl v minulosti zvyklý. Záležet bude na na jeho zdravotním stavu. V Detroitu jsou si totiž dobře vědomi, že Haškovu minulou sezonu předčasně ukončily problémy s třísly.

Reklama

Související témata: