Hlavní obsah

Pastrňákův spoluhráč dostal za zákeřný zákrok trest na pět zápasů. Kouč ho hájí

New York

Hokejový útočník Brad Marchand z Bostonu dostal v NHL trest na pět zápasů za zákrok loktem na forvarda Marcuse Johanssona z úterního domácí utkání proti New Jersey, které Bruins vyhráli 3:2. Právě Marchand souboj rozhodl ve 40. minutě vítěznou trefou. Nejproduktivnější hráč Bostonu přes disciplinární postih může startovat ve víkendovém Utkání hvězd NHL v Tampě Bay.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Hokejista Bostonu Bruins Brad Marchand (63) napadá obránce New Jersey Devils Willa Butchera (8).

Článek

Marchand se provinil v 58. minutě, kdy se tlačil před brankoviště a poté, co gólman Ken Appleby přikryl puk, atakoval loktem bránícího Johanssona do hlavy. Sudí jej v zápase nepotrestali. Johansson už měl v minulosti problémy s otřesy mozku, nyní má další a do hry se nevrátil.

Marchand nastupuje v elitním útoku s českým kanonýrem Davidem Pastrňákem a Patricem Bergeronem. V 38 zápasech této sezony si připsal 50 bodů za 21 branek a 29 asistencí. Vede produktivitu Bruins před Pastrňákem (45 bodů) a v pořadí klubových střelců před oběma spoluhráči z útoku, kteří skórovali dvacetkrát.

Kouč Bostonu Bruce Cassidy se Marchanda zastával. "Mluvil jsem s Bradem ráno a říkal, že viděl jen dres Devils a snažil se bránit sám sebe před kontaktem. Brad inkasoval v této sezóně několik hitů a nějaký čas pak chyběl. Myslím, že by měl mít hráč možnost se bránit, když se obává zákroku. Je na vedení ligy, aby rozhodlo, zda to bylo podle pravidel, nebo ne," uvedl Cassidy před středečním verdiktem.

Marchand byl ale potrestán během devíti sezon v NHL už pošesté a v součtu se jeho počet vynechaných zápasů kvůli suspendaci vyšplhá na 19. Do hry se může vrátit ve středu 7. února na ledě New York Rangers. Přijde o 872.535 dolarů z platu.

Marchand ještě neuvedl, zda se na Utkání hvězd vypraví. Například ruský kanonýr Alexandr Ovečkin v roce 2012 svou účast odřekl poté, co tehdy dostal třízápasový trest za faul na českého obránce Zbyňka Michálka z Pittsburgh.

"Cítil jsem, že si nezasloužím tam být. Když jsem potrestaný, musím pykat," řekl tehdy Ovečkin. Loni byl Marchand tři dny před Utkáním hvězd v Los Angeles potrestán pokutou deset tisíc dolarů za zákrok na obránce Niklase Kronwalla z Detroitu a na exhibici pak nechyběl.

Reklama

Související témata: