Hlavní obsah

Nováček Tlustý zazářil v přípravě hokejistů Toronta

TORONTO

Talentovaný český útočník Jiří Tlustý hned zkraje ostré přípravy Toronta na sezónu NHL zaujal hlavního trenéra Paula Maurice. V nedělním tréninkovém utkání "Bílých" proti "Modrým", na které se do haly Ricoh Coliseum přišlo podívat více než osm tisíc diváků, vstřelil gól a podle koučových slov ukázal zručnost a vytrvalost, která zcela popírá nedostatek hokejových zkušeností.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Diváci se do arény Toronta Marlies, farmářského týmu Maple Leafs, přišli podívat především na svou modlu Matse Sundina. Ten vedl tým "Bílých", kteří vyhráli 4:3 až po samostatných nájezdech. Trenéra ale potěšil i výkon relativně neznámé dvojice Erik Westrum, Tlustý. První z nich skóroval dvakrát, jeho spoluhráč z útoku jednou.

"Oni potřebují udělat něco významného, aby si jich lidé všimli. A tito chlapci jdou do takových utkání s vědomím, že nemají zrovna moc čas zaujmout. Potřebují si vyzkoušet hru na nejvyšší možné úrovni a já jsem rád, že to zvládají," řekl Maurice.

Osmnáctiletý Tlustý, třináctý hráč letošního draftu, prý opakovaně prokázal velmi dobrou práci s hokejkou. Šikovné ruce byly také tím, co dříve zaujalo skauty Maple Leafs. Při gólu udělal z obránců solné sloupy, dvakrát obkroužil branku a následně tvrdou střelou zápěstím prostřelil Mikaela Tellqvista.

O jeho osudu se teprve rozhodne

Jak trenér Toronta řekl, Tlustý působil dobře již na turnaji nováčků, ale nyní hrál ještě lépe. "Zaujalo mě, jak mu šel puk od hokejky, když vystřelil. To nebyla v žádném ohledu průměrná střela. Jeho tělo se bude měnit a on bude procházet procesy, kterými si mladí hráči procházejí. Ale tato část jeho hry už změnu nepotřebuje," přidal další postřeh Maurice.

Zda bude Tlustý působit v nadcházející sezóně v kladenském týmu, hrát OHL či AHL, nebo bude sedávat ve stejné šatně jako Tomáš Kaberle, se teprve uvidí. O jeho nejbližším osudu rozhodne klub.

"Dnes hrál velmi dobře, uvidíme co přinesou další dny. Je předčasné dělat nějaká rozhodnutí, ještě ani nehrajeme přípravné zápasy," nechává Tlustého budoucnost otevřenou generální manažer Toronta John Ferguson.

Reklama

Související témata: