Hlavní obsah

NHL se těší na další talenty a návrat Haška

NEW YORK

V noci ze středy na čtvrtek začne v zámoří už 89. ročník hokejové NHL. A fanoušci jednotlivých týmů se opět budou mít na co těšit. Jejich zvědavost bude upřena nejen na dění ve svých oblíbených klubech, ale i na nové a staronové tváře v celé soutěži. Těmi největšími taháky budou bezpochyby ruský mladíček Jevgenij Malkin a brankářský veterán Dominik Hašek.

Článek

Zatímco u Malkina je ale situace komplikovanější vzhledem k jeho útěku z Ruska a kvůli zranění ramene se v NHL beztak neobjeví dřív než za měsíc, formu Dominika Haška mohou fanoušci i odborníci sledovat od samého začátku. Detroit hraje první zápas už ve čtvrtek v noci doma proti Vancouveru a zraky všech příznivců Red Wings budou upřeny na pohyby 41letého gólmana, který jim v roce 2002 vychytal Stanley Cup. Úspěšnost Haška bude pravidelně podrobně sledovat i redakce Sport.cz ve zvláštním speciálu.

Hašek se do Detroitu vrací po vinou zranění nevydařené poslední sezóně v Ottawě a během léta došlo i k dalším velmi zajímavým přesunům hokejových hvězd.  V Anaheimu se těší na obránce Chrise Prongera, v Bostonu zase na Zdena Cháru, slovenský obr dokonce bude kapitánem týmu. Svoji defenzívu vyztužili také v Torontu o Pavla Kubinu, do Los Angeles se vrací veterán Rob Blake.

Po letech hledání a zkoušení snad Vancouver konečně našel špičkového brankáře, když angažoval bývalou oporu Floridy Roberta Luonga výměnou za problémového Bertuzziho. Eric Lindros se tentokrát pokusí o návrat ke slávě v Dallasu, touha po změně přivedla Brendana Shanahana k New York Rangers. Dvořáka a Ručinského uvidíme v dresu St. Louis, Havlát je nově v Chicagu, Špaček v Buffalu a Vašíček v Nashvillu.

Největší hráčské změny v NHL před ročníkem 2006/07:
Jméno hráče:Předchozí angažmá:Současný klub:
Jason ArnottDallasNashville
Ed BelfourTorontoFlorida
Todd BertuzziVancouverFlorida
Rob BlakeColoradoLos Angeles
Radek DvořákEdmontonSt. Louis
Martin HavlátOttawaChicago
Dominik HašekOttawaDetroit
Zdeno CháraOttawaBoston
Ed JovanovskiVancouverPhoenix
Pavel KubinaTampa BayToronto
Eric LindrosTorontoDallas
Roberto LuongoFloridaVancouver
Chris ProngerEdmontonAnaheim
Jeremy RoenickLos AngelesPhoenix
Martin RučinskýN.Y.RangersSt. Louis
Marc SavardAtlantaBoston
Brendan ShanahanDetroitN.Y.Rangers
Jaroslav ŠpačekEdmontonBuffalo
Alex TanguayColoradoCalgary
Josef VašíčekCarolinaNashville

Fanoušci jsou ale zvědaví také na neokoukané tváře. Velká pozornost je upřena na Malkina, ovšem vzhledem k jeho sporům s bývalým ruským zaměstnavatelem není jeho start v Pittsburghu ještě vyjasněn. Zazářit ale mohou i jiní, například útočník Phil Kessel v Bostonu, nebo Robbie Schremp v Edmontonu, který měl v juniorské OHL průměr takřka tří bodů na zápas.  Definitivně se do kádru Detroitu hodlá probít Jiří Hudler.

To od jiných českých hráčů se očekávají role vůdců týmu. Po dotažení Rangers do play-off se od Jaromíra Jágra bude chtít další postup a předpokládá se jeho kralování ve statistikách. Patrik Eliáš podepsal v New Jersey nový kontrakt na 7,5 miliónu dolarů v příští sezóně a šéfové klubu za to budou chtít výsledky. Zvědaví jsou v Chicagu také na Martina Havláta, dlouholetá smlouva v Edmontonu zase zavazuje k dobrým výkonům Aleše Hemského.

Podle zámořských sázkových kanceláří jsou v sezóně 2006/07 největšími favority na zisk Stanley Cupu Detroit a obhájci prvenství z Caroliny. Odborníci a analytici prestižních zpravodajských stanic TSN a ESPN pak předpovídají úspěch také Buffalu, Ottawě, nebo San Jose.

Reklama