Hlavní obsah

Vokoun: Dostal jsem druhou šanci a jsem za ni vděčný

Ještě před pár týdny gólman Nashvillu Tomáš Vokoun nevěděl, zda kvůli onemocnění krve ještě někdy bude smět hrát hokej. Lékaři mu ale po měsících léčby sdělili dobrou zprávu a Predators hned přispěchali s novou čtyřletou smlouvou. Jeden z nejlepších brankářů NHL je zpět ve formě a v rozhovoru pro deník Právo netrpělivě vyčkává start sezóny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Vokoun (vlevo) s trofejí pro mistry světa.

Článek

Jste před začátkem nového ročníku, vzhledem k tomu, co vás v minulých měsících potkalo, nervóznější?

Ani ne, sezóna už sice klepe na dveře, ale cítím, že jsem na tom dobře.

V přípravných zápasech jste měl výborné statistiky. Zdá se, že jste znovu ve formě.

Pořád to ale byly jen zápasy nanečisto. Na druhou stranu je před začátkem sezóny určitě lepší chytat dobře, než se nějak trápit.

Až ve čtvrtek nastoupíte proti Chicagu, promítne se vám v hlavě ten nešťastný závěr minulé sezóny? Všechny ty zdravotní patálie za dobu, co jste nemohl hrát?

Samozřejmě se to z paměti nedá vymazat. Bylo to velice nepříjemné, ale je to za mnou. Dívám se dopředu.

V dresu vašich soupeřů Blackhawks se poprvé v NHL objeví také váš kamarád Martin Havlát, se kterým jste v době výluky hrál v extraligovém Znojmě. To máte hned na začátek slušnou motivaci...

Bude to divné vidět Havlise v jiném dresu než ottawském. Má dokonce i jiné číslo. Tenhle nákup se ale určitě vyplatí Chicagu i Martinovi. Bude hrát první lajnu, ukáže, co v něm je.

Nebýt vašeho onemocnění, mohl jste na minulou sezónu vzpomínat jako na nejlepší v kariéře. Tak skvělé statistiky jste v životě neměl. Zkazila vám nemoc celý dojem z ročníku?

Musel jsem ty okolnosti přijmout, protože se nedaly ovlivnit. Kdybych třeba na závěr sezóny špatně chytal, mohl bych si za to sám. Takhle jsem s tím vlastně nemohl nic dělat.

Dá se říct, že teď máte z hokeje mnohem větší radost?

Dostal jsem druhou šanci a jsem za ni vděčný. Člověk nikdy neví, jak mu bude sloužit zdraví. Teď jsem rád, že můžu zase zpátky na led.

Jak často vás budou doktoři kontrolovat?

Každých šest měsíců.

Co pro vás ve chvílích nejistoty znamenala podpora klubu? Podepsal jste s Nashvillem také nový kontrakt na čtyři roky.

Byl jsem vlastně rok od chvíle, kdy se ze mě mohl stát volný hráč. V Nashvillu jsem ale moc spokojený a vedení klubu na mě taky sází. Jsem moc rád, že už se nemusím zaobírat finanční stránkou kontraktu.

V době, kdy jste nemohl hrát ani trénovat, jste také oslavil třicátiny a k dceři Adélce vám přibyla druhorozená Natálka. Přišel jste díky tomu na jiné myšlenky?

Kdo měl někdy doma tři ženský, tak tuší, jak to teď u nás doma vypadá. Ta třicítka byl ale zpočátku dost zvláštní pocit. Člověk se v myšlenkách probíral celou kariérou a zjistil, že život vůbec není jen o hokeji.

Ale je to vaše práce a živobytí. Změnilo se tedy něco na vysoce ofenzívní taktice Predátorů?

To brzy uvidíme. Každopádně máme nejkvalitnější tým, co jsem v Nashvillu. Jsem moc zvědavý, jak nám to půjde.

V létě přišel do mužstva Josef Vašíček. S Martinem Eratem a Markem Židlickým tvoříte v týmu Predators početnou českou kolonii.

Pepa nám každopádně moc pomůže. Potřebovali jsme vysoké centry. Nashville se mu navíc hned zalíbil, je tu spokojený.

Do týmu zamířil i Jason Arnott, který v roce 2000 získal Stanley cup s New Jersey. Jaké ambice vlastně letos budete mít?

Dostat se jen do play-off by nám určitě nestačilo. Majitel o prázdninách utratil za posily dost peněz a bude chtít určitě vidět, že minimálně první kolo vyřazovacích bojů zvládneme.

Uprostřed léta došlo v mnoha klubech k velkým přesunům, do NHL se vrací i váš velký vzor Dominik Hašek, navíc v dresu Detroitu, který je velkým rivalem Nashvillu. Jak se na tyhle střety těšíte?

V minulých letech Red Wings naší divizi jasně dominovali. To jim ale tentokrát chceme překazit. Hrajeme s nimi osmkrát za sezónu, takže v sázce je spousta bodů. Ano, prvenství v divizi je naším cílem.

Reklama

Související témata: