Hlavní obsah

Obhájci Stanleyova poháru začali novou sezónu porážkou

Třemi zápasy odstartoval v noci na čtvrtek 89. ročník zámořské NHL a obhájci Stanleyova poháru z Caroliny do něj vstoupili porážkou. Na úvod nové sezóny prohráli na domácím ledě s hokejisty Buffala 2:3 po samostatných nájezdech. Před vlastními fanoušky se nevedlo ani Torontu, které podlehlo v derby Ottawě 1:4.

Článek

Útočník Milan Hejduk byl jediným českým hráčem, který si v první den soutěže připsal bod. Rodák z Ústí nad Labem zaznamenal v dresu Colorada jednu asistenci, hokejisté Avalanche ale prohráli s Dallasem 2:3 v prodloužení.

Prvnímu domácímu utkání úřadujících šampiónů soutěže předcházel tradiční ceremoniál. Za bouřlivých ovací fanoušků Hurricanes vystoupal pod střechu RBC Centra v Raleighu transparent připomínající premiérový zisk Stanley Cupu v historii klubu.

Dvacetiminutový slavnostní obřad domácí hokejisty nabudil a během úvodních minut zápasu přestříleli Buffalo v poměru 11:1. Jenže branku z počátečního tlaku Carolina nevytěžila, naopak z vedení se v polovině první třetiny radovali hosté. "Měli jsme štěstí, že jsme přežili první desetiminutovku. Pak už jsme předvedli velmi dobrý výkon," uvedl kouč Sabres Lindy Ruff.

Gerber zahájil v Ottawě úspěšně

Carolina díky trefám Erika Staala a Erika Colea otočila v průběhu prostřední třetiny skóre ve svůj prospěch, ale ještě do druhé přestávky vyrovnal Chris Drury a o vítězi zápasu musely nakonec rozhodnout až samostatné nájezdy. V nich byl jediným úspěšným střelcem Daniel Briere, který v první sérii oklamal brankáře Cama Warda kličkou do bekhendu. "Dopředu jsem nevěděl, co udělám. Rozhodl jsem se až na poslední chvíli," popsal vítězný gól Briere.

Buffalo se tak pomstilo Carolině za vyřazení v napínavé sedmizápasové bitvě posledního finále Východní konference, po němž Hurricanes dokráčeli až k vytouženému poháru. "Času na oslavy jsme měli spoustu a náležitě jsme jej využili. Nyní je ale čas obrátit list," zdůraznil po zápase brankář Ward, hrdina posledního play-off.

Jeho loňský kolega Martin Gerber zahájil úspěšně své nové angažmá v Ottawě. Švýcarský gólman pomohl 33 zákroky k vítězství Senators v Torontu 4:1 a byl vyhlášen první hvězdou prestižního utkání, které si nenechal ujít ani kanadský premiér Stephen Harper. "Je to Martinova zásluha, že jsme vyhráli," prohlásil švédský útočník Daniel Alfredsson, který v poslední minutě zápasu pojistil výhru Ottawy gólem do prázdné branky.

Kubina chyběl díky trestu

"Člověk se chce vždycky dobře uvést v novém působišti. Z vítězství mám obrovskou radost," řekl Gerber, který by měl v brance Senators nahradit Dominika Haška, jenž odešel po minulé sezóně do Detroitu.

Jedinou branku domácích Maple Leafs, kteří před utkáním slavnostně vyřadili dresy s čísly bývalých opor Börjeho Salminga, Reda Kellyho a Clarence "Happy" Daye, vsítil z trestného střílení Mats Sundin. "Prohrát doma úvodní zápas sezony je nepříjemné, ale myslím, že výsledek je horší, než byla naše hra," mínil Sundin.

V sestavě Toronta chyběl kvůli disciplinárnímu trestu český obránce Pavel Kubina, nová posila z Tampy.

Dallas opět na úvod zvítězil

Hokejisté Dallasu vyhráli už desátý rok po sobě zahajovací zápas sezóny. V Coloradu přitom nezačali dobře a po první třetině prohrávali 0:2. Na vedoucí gól přihrál Joe Sakikovi v přesilové hře Hejduk.

Hráči Avalanche byli v úvodních 40 minutách duelu jasně lepší, ale ve třetí třetině se karty obrátily. Colorado vystřelilo pouze třikrát na branku, zatímco Dallas vyslal na brankáře Theodorea osmnáct puků. Dva skončily za jeho zády, když se ve 42. minutě během 28 sekund prosadili Mike Modano a Loui Eriksson, který tak gólem oslavil svůj debut v NHL.

Obrat zápasu pak dokonal v prodloužení obránce Darryl Sydor, který se vrátil do Dallasu po třech letech. Zkušený bek dostal po návratu z trestné lavice dlouhou přihrávku od brankáře Martyho Turka a samostatný nájezd proměnil přesnou střelou zápěstím.

Statistika středečních zápasů NHL:
Carolina - Buffalo 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 15. Staal, 33. Cole - 10. Pominville, 36. Drury, rozhodující sam. nájezd Briere. Střely na branku: 34:32. Diváci: 18.840.
Toronto - Ottawa 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 33. M. Sundin z trestného střílení - 20. Eaves, 31. Neil, 32. Schubert, 60. Alfredsson. Střely na branku: 34:36. Diváci: 19.520.
Colorado - Dallas 2:3 v prodloužení (2:0, 0:0, 0:2 - 0:1)
Branky: 12. Sakic (Hejduk), 13. Wolski - 42. Modano, 42. Eriksson, 63. Sydor. Střely na branku: 38:33. Diváci: 18.007.

Reklama