Hlavní obsah

KHL mu je malá. Supertalent Tolvanen okusí NHL možná už letos

Nashville

Osmnáctiletý finský hokejový útočník Eeli Tolvanen podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s Nashvillem a po příchodu z Jokeritu Helsinky z KHL je připravený za lídra NHL nastoupit. Premiéru v dresu Predators by si mohl odbýt třetí nejproduktivnější hráč a člen All Star týmu únorového olympijského turnaje v Pchjongčchangu v sobotu proti Buffalu.

Foto: Christopher Hanewinckel, Reuters

Hokejisté Nashvillu se už těší na příchod finského talentu Eeliho Tolvanena. Na snímku švédské duo Filip Forsberg a Mattias Ekholm.

Článek

Nashville si vybral Tolvanena loni v prvním kole draftu na 30. pozici a nechal ho ještě sezonu v Jokeritu. Po vyřazení finského klubu ve čtvrtfinále play off KHL s Petrohradem zamířil do Tennessee. "Máme vyřízené imigrační náležitost i podepsaný kontrakt. Už s námi trénoval a je připravený hrát, jakmile se trenéři rozhodnou zařadit ho do sestavy," řekl generální manažer Predators David Poile klubovému webu.

Tolvanen, který v letech 2015 až 2017 působil v zámořské juniorské lize USHL, si v dresu Jokeritu připsal v 60 zápasech včetně play off 43 bodů za 25 branek a 18 asistencí. Na olympijských hrách nasbíral v pěti duelech devět bodů za tři trefy a šest přihrávek.

Na debut v týmu loňského finalisty Stanleyova poháru se těší. "Play off se blíží. Vím, že je to skvělý tým a bude snadné do něj zapadnout, protože je tady řada skvělých hráčů. Určitě mě budou posouvat dopředu," prohlásil Tolvanen.

S 36 body v základní části vytvořil nový rekord KHL pro hráče mladšího 19 let a překonal současnou hvězdu Washingtonu Jevgenije Kuzněcova, který v ročníku 2010/11 nasbíral v dresu Čeljabinsku 32 bodů.

"Nashville pro mě nebude prvním novým týmem v sezoně, takže bude snazší zapadnout. Olympijská zkušenost pro mě byla také dobrá, bylo tam hodně bývalých hráčů NHL," doplnil Tolvanen, který se na čtvrtečním tréninku zařadil po bok opor Ryana Johansena a Viktora Arvidssona.

Reklama

Související témata: