Hlavní obsah

Jágr se v NHL blíží k rekordním metám

PRAHA

Dělí nás od té chvíle týdny, nebo měsíce? Jedno se však zdá být jisté. Jaromír Jágr se v této sezóně stane i podle statistik nejlepším evropským hokejistou, jaký kdy hrál v zámořské NHL. Historické milníky jsou už hodně blízko.

Článek

1. Pouze sedm gólů chybí Jágrovi, aby se dostal do elitního klubu šestistovkařů. Navíc nejlepší evropský střelec v historii ligy Fin Jari Kurri nastřílel 601 branek.

2. V počtu asistencí se útočník New Yorku Rangers blíží k další magické hranici - 900. Pouze coloradský Joe Sakic je na tom z aktivních hokejistů s gólovými přihrávkami lépe.

3. Dvaadvacet kanadských bodů ztrácí Jágr ve statistikách na nejproduktivnějšího hráče, jenž pochází z Evropy, rodáka ze slovenské obce Sokolce Stana Mikitu. Při nasazeném tempu by měl v tomto ročníku prolomit také hranici patnácti set kanadských bodů.

Je to jen otázka času

"Je to jen otázka času," shodují se zámořští komentátoři. "Kdybych řekl, že Jaromír nevnímá, že se tyto hranice blíží, tak bych lhal," tvrdí Jágrův osobní kouč a asistent Sparty Marian Jelínek. "Nedá se ale říct, že by na nich stavěl své výkony. On žije přítomným okamžikem, určitě to neovlivňuje jeho přípravu na zápas. Statistiky jsou mu spíše podbízeny novináři."

Jágra před startem sezóny soužily problémy s operovaným ramenem. I proto ještě není v top formě. Ze 33 střel dal jen dva góly, což znamená slabou úspěšnost 6,06 procenta. Třeba proti Nashvillu neuspěl v devíti pokusech. "Jaromíra trápí ani ne tak následky operace jako spíš tréninkového výpadku. Po problémech s váhou rychle zhubl. Ztratil 10 kilogramů během pěti týdnů. Odešla s tím i síla," potvrzuje Jelínek.

Jágr je konfrontován

Podle něj však moc nehrozí, že by se Jágr bodově zasekl. "My víme, že letos ty hranice zdolá. Jestli to bude příští zápas, nebo třeba za tři není podstatné. Důležité je, aby Rangers hráli lépe a on sám k tomu přispěl hlavní měrou."

Jágr je v této sezóně konfrontován s další velkou výzvou své kariéry. Kapitánské céčko na dresu Jezdců pro něj znamená ještě větší zodpovědnost. "Ta na něm ale ležela už dříve," připomíná Jelínek. "Když byl ve Washingtonu kapitánem Oates nebo Witt a Capitals se nedařilo, stejně byl kritizován Jaromír. Teď už je vyzrálejší, větší tlak na sebe necítí," odhaduje Jágrův trenér.

Výborný Shanahan

Podle dosavadního průběhu sezóny se zdá, že managementu Rangers se povedl virtuózní kousek s angažováním 37letého Brendana Shanahana z Detroitu. "Takový hráč tady loni chyběl. Silný před brankou, schopný dávat góly. Jsem šťastný, že ho tady máme," pochvaloval si Jágr po sobotním zápase s Torontem. "Hrají spolu jen v přesilovkách a tam se ten záměr plní. Jsou rozdílnými typy, ale Shanahan šel do Rangers s tím, že má tvrdou střelu a to splňuje na maximum," podotýká Jelínek.

Díky absenci spoluhráče, který by dokázal proměňovat jeho přihrávky, přišel Jágr v závěru základní části minulé sezóny o prvenství v kanadském bodování, a tím zřejmě i o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu ročníku. Jednu věc má kapitán Rangers se Shanahanem společnou.

"Brendan má v sobě zkušenost vítěze, které se nedá naučit. Takové zkušenosti získáváte jedině v zápasech." říká Jágr, který svůj první bod v NHL zaznamenal 7. října 1990 v dresu Pittsburghu proti New Jersey. Po šestnácti letech ani o jeho talentu nikdo nepochybuje. Nebýt ale výluky v sezóně 2004/2005, mohl mít svou pozici nejlepšího Evropana v kanadskoamerické ligy podloženou i statisticky už dávno.

NEJLEPŠÍ STŘELCI NHL
1. Wayne Gretzky894 gólů
14. Brendan Shanahan606
15. Jari Kurri601
16. Jaromír Jágr593
POŘADÍ ASISTENCÍ
1. Wayne Gretzky1963
15. Joe Sakic919
20. Denis Savard865
21. Jaromír Jágr852
KANADSKÉ BODOVÁNÍ
1. Wayne Gretzky2857 (894+1963)
11. Joe Sakic1497 (578+919)
12. Stan Mikita1467 (541+926)
13. Jaromír Jágr1445 (593+852)

Reklama