Hlavní obsah

Gretzky prožívá na střídačce Phoenixu těžké chvíle

PRAHA/CALGARY

Pořádně zabrat dostává při koučování Kojotů z Phoenixu Wayne Gretzky. Nejlepší hokejista všech dob, jenž začal velet na střídačce v loňské sezóně NHL, přiznává, že jako trenér se s porážkami vyrovnává mnohem hůř, než jako hráč. S ohledem na výsledky Phoenixu asi 'Great One' skutečně nemá příliš dobrý spánek...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky na tiskové konferenci v Praze

Článek

Phoenix v úterý prohrál na ledě Calgary 1:6 a uzavřel úvodní desítku zápasů nové sezóny s bilancí osmi porážek a pouhých dvou vítězství. "Když vyhráváte, můžete v profesionálním hokeji vystoupat až na pomyslný vrchol majestátné hory. Když prohráváte, schováváte se hluboko v údolí. Phoenix je nyní právě v takovém úkrytu," citovala Gretzkého po utkání v Calgary agentura Canadian Press.

Dokud se sám proháněl po ledové ploše, nebyl pro Gretzkého během tréninků a přípravy na další zápas velký problém setřást břemeno prohry. V roli trenéra už to tak jednoduché nemá. "Je to mnohem horší. Jako kouč myslíte na porážku hodiny a hodiny. A stejně se toho hořkého pocitu nedokážete zcela zbavit," uvedl pětačtyřicetiletý legendární hokejista.

Phoenix při loňském debutu Gretzkého na střídačce skončil v Pacifické divizi poslední a počtvrté za sebou se nedostal do play-off. Vedení klubu proto angažovalo před letošní sezónou pětici zkušených hráčů v čele s Edem Jovanovskim, Owenem Nolanem a Jeremy Roenickem. Vysoká očekávání ale dosavadní průběh sezóny nenaplnil.

"Na zisk Stanley Cupu nevypadáme, ale máme mnohem lepší mužstvo, než ukazují statistiky," líčil kouč Phoenixu. "Z pohledu čísel je ale naše hra tragická. Snažíme se najít řešení, rozebíráme každou drobnost, ale není to vůbec jednoduché. Zvlášť, když za sebou máme takovou sérii porážek," dodal zasmušile Gretzky.

Reklama