Hlavní obsah

Kotalík: Nemáme slabá místa v sestavě, tím jsme výjimeční

Michal OsobaSport.czPrávo

Hokejisté Buffala porazili ve čtvrtek Ostrovany z New Yorku 3:0 a vyrovnali desátou výhrou na úvod sezóny historický rekord NHL Toronta. Ještě před zápasem, ve kterém vstřelil gól, český útočník Sabres Právu vysvětlil úspěchy týmu. "Máme vyrovnaný mančaft," řekl Kotalík.

Článek

Buffalo má nejlepší vstup do sezóny z celé NHL. Čím to podle vás je?

Těch příčin je hodně. Hlavní asi je, že jsme jako tým už dlouho spolu a máme vyrovnaný mančaft. Jeden zápas se podaří několika hráčům, příště to zase vyjde jiným. V podstatě nemáme slabých míst v sestavě, v tom se lišíme od ostatních.

Už jste překonali nejúspěšnější vstup Buffala do sezóny v historii, dopřáli jste si jako tým nějakou odměnu?

Na oslavy není čas, nikdo se tady nekochá předchozím výkonem. Je samozřejmě hezké překonat klubový rekord, ale my vždycky myslíme na následující zápas.

Jak úspěšný vstup prožívá trenér Ruff, který má pověst morouse? Je na něm znát, jak si úspěchy užívá?

Určitě je na něm vidět, že je spokojený. Málokdo čekal, že vyhrajeme devět zápasů v řadě. Ale stále nás nutí naplno makat na tréninku, protože pořád můžeme být lepší.

Sabres vládnou i individuálním statistikám, nečekaně vysoko je v kanadském bodování i Rakušan Vanek. Překvapují vás jeho skvělé statistiky?

Určitě ne, Thomas je výborný hráč, který má obrovský talent. Hraje v lajně s Afinogenovem a Royem, podařilo se jim pár zápasů a teď se vezou na vlně úspěchů.

Jak jste vy sám zatím spokojený se svými výkony?

Produktivitu bych asi mohl mít lepší, ale já byl vždycky hlavně týmový hráč. Všechny lajny nám zatím šlapou, což je hlavní. A já věřím, že chvíle, kdy se budu více prosazovat, ještě přijdou.

V útoku máte Jiřího Novotného. Je pro vás velké plus hrát vedle útočníka, kterého dlouho znáte už z Česka?

Výhoda to určitě je. Nastupujeme s Chrisem Drurym, což je jeden z nejlepších hráčů celé ligy, navíc obrovsky zkušený.

V zámořských médiích se Drury nechal slyšet, že se vás pořád musí ptát, co si česky říkáte?

To on nás tak pořád popichuje. (úsměv)

Českou kolonii v Buffalu doplňuje obránce Jaroslav Špaček. Stýkáte se všichni tři často i mimo led?

Jasně, scházíme se hodně. Mimochodem Jarda tady hraje skvěle. Dokazuje, že je jedním z nejlepších hráčů, kteří byli v létě na trhu, a Buffalo udělalo moc dobře, že ho získalo.

Berete s sebou i Vanka, který má české rodiče?

Thomas patří k nám. On mluví česky, německy a anglicky dohromady, ale my mu rozumíme. (směje se)

Golfová sezóna vám už ale v Buffalu asi skončila.

Kluci byli hrát ještě minulý týden, hřiště jsou tady upravovaná tak, aby vydržela do konce sezóny, takže když bude čas, ještě bychom chtěli vyrazit. Ale jak jsme měli hodně zařizování kolem bydlení, moc toho volného času nezbylo.

Navíc před dvěma týdny přišla nečekaná sněhová nadílka, která ochromila celé Buffalo. Jsou ještě ve městě znát její následky?

Byla to katastrofa, kterou nikdo nečekal. Popadaly sloupy osvětlení, lidi byli několik dní bez proudu. Tak jsme se jim aspoň snažili dělat radost hokejem, aby mohli na chvíli zapomenout na své starosti. Ale bylo to nepříjemné, i někteří kluci z týmu měli strach o své rodiny.

Už za vámi dorazila přítelkyně?

Nikola za mnou nedávno přiletěla, je moc fajn ji mít zase tady u sebe.

Reklama

Související témata: