Hlavní obsah

Do zámoří odchází příliš hokejistů bez šance na NHL

Do zámoří odchází z Evropy příliš mnoho hokejistů, kteří nemají žádnou šanci prosadit se do NHL. Škodí to jak samotným hráčům, tak jejich evropským klubovým zaměstnavatelům. Tvrdí to představitelé Mezinárodní hokejové federace IIHF ve studii, kterou poskytli médiím.

Článek

IIHF provedla průzkum kvůli tomu, že je dlouhodobě znepokojena masovým odchodem mladých a ještě nevyspělých hráčů do Severní Ameriky. Studie podle federace prokazuje, že kvalita evropských lig klesá i kvůli tomu, že velké množství hokejistů působí v nižších či juniorských zámořských soutěžích bez toho, aby kdy hráli významnější roli v NHL.

Odchází z Evropy do zámoří příliš mnoho hráčů?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Studie, kterou zhruba před dvěma týdny dostali k dispozici i národní svazy, zahrnuje osudy 1200 Evropanů z let 1997-2006. Podle zjištění IIHF více než 20 procent těchto hráčů, kteří šli hledat hokejové štěstí za Atlantik, nedostalo mezi lety 2000-2006 šanci v NHL.

Dvaašedesát procent hokejistů v ní podle studie zanechalo jen minimální či vůbec žádnou stopu a 46,1 procenta hráčů se vrátilo do Evropy, aniž by nasbírali 400 startů v elitní lize. Tedy počet zápasů, jenž je obecně považován za "kariéru v NHL".

"Tihle hráči mohli prožít skvělou kariéru doma nebo i v NHL, pokud by odešli do zámoří až v momentě, kdy na to budou připraveni," prohlásil mluvčí IIHF Szymon Szemberg.

Ovečkin měl dobré načasování

Jako příklad vhodně načasovaného odchodu do zámoří uvedl ruskou hvězdu Alexandra Ovečkina, jenž před svým prvním zápasem v NHL odehrál čtyři sezóny v ruské lize a zúčastnil se dvou světových šampionátů. Ve své premiérové sezóně pak odchovanec Dynama Moskva zářil a získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže.

Podle studie se více prosadí Evropané, kteří zůstávají na starém kontinentu až do doby, kdy mohou jít přímo do NHL, než ti, kteří odcházejí příliš brzy a hrají v nižších ligách. IIHF soudí, že hraní v juniorských soutěžích a na farmách nemá pro Evropany takřka žádný užitek, a je proto lepší, aby místo toho hráli v domácích ligách.

Dvojnásobné ohrožení

IIHF přitom tvrdí, že současný stav škodí nejen evropským klubům, kteří ztrácejí hráče, jež nejsou schopni nahradit, ale znamená ohrožení i pro NHL. Do zámoří totiž zákonitě chodí množství méně kvalitních hokejistů. "Tahle situace není výhodná ani pro NHL, ani pro elitní evropské soutěže," poznamenal prezident IIHF René Fasel.

Evropští hráči v současné době tvoří zhruba třetinu hokejistů na soupiskách týmů NHL, přičemž největší zastoupení má v poslední době Česká republika. IIHF jako jeden ze závěrů své studie tvrdí, že současný poměr kanadsko-amerických hráčů a Evropanů 70:30 by se měl v průběhu let postupně změnit na "zdravější" podíl 80:20.

Reklama

Související témata: