Hlavní obsah

Nové hokejové dresy považuje slovenské vnitro za znevažování státního znaku

Ivan Vilček (Bratislava)Sport.cz

Na Slovensku neutichají protesty proti logu na nových dresech hokejové reprezentace. Ministerstvo vnitra označilo nové dresy rovnou za znevažování státního znaku.

Foto: hockeyslovakia.sk

Nový dres a logo slovenské hokejové reprezentace.

Článek

Trojvrší známé ze slovenského státního znaku je totiž na dresech znázorněno třemi hokejkami. Ministerstvo školství mluví o nedodržení smlouvy mezi hokejovým svazem a státem. Svaz tak může ztratit nárok na státní dotaci ve výši 7,3 miliónu eur.

„Ze smlouvy o dotaci jasně vyplývá, že hokejový svaz jako přijímatel peněz je povinen zabezpečit, aby sportovci nosili na dresech oficiální označení státní příslušnosti Slovenské republiky," cituje deník Pravda stanovisko ministerstva školství. Resort chce v nejbližších dnech vyzvat hokejový svaz, aby se vrátil ke státnímu znaku na dresech.

Hokejový svaz však nadále tvrdí, že vše je v souladu se zákonem a se smlouvou. „Hokejisté budou mít i nadále na dresech vyobrazený státní symbol-vlajku Slovenské republiky, jejíž součástí je i státní znak. Tím bude dodržen zákon o státních symbolech a také smlouva se státem," řekl listu mluvčí hokejového svazu Peter Jánošík.

Poslanec slovenského parlamentu Anton Hrnko označil nové logo za parodii na státní znak. „Naše kopce nejsou vaše hokejky. Stejně, jako ani dva ocasy českého lva nejsou hokejky," nešetřil kritikou poslanec za vládní Slovenskou národní stranu.

Reklama

Související témata: