Hlavní obsah

Karlovič si po životním triumfu dopřál luxus

LONDÝN

Chorvatský tenista Ivo Karlovič, šokující přemožitel obhájce wimbledonského titulu Lleytona Hewitta , se odměnil za svůj životní triumf v prvním kole slavného grandslamu. Jak? Lepším bydlením...

Foto: ČTK

Chorvatský tenista Ivo Karlovič právě ukončil cestu Lleytona Hewitta za obhajobou.

Článek

Když Karlovič dorazil na Ostrovy, aby absolvoval kvalifikaci, ubytoval se v jednom z levnějších hotelů. Jedna noc se snídaní tam přišla na pětadvacet liber, což v přepočtu činí asi 1100 korun. Pondělní vítězství jej ale tak potěšilo, že se rozhodl utrácet. Nyní bydlí v pětihvězdičkovém hotelu blízko londýnské čtvrti Kensington, kde za přespání zaplatí šestkrát více.

S účtem si však nemusí dělat moc starostí. Wimbledonské odměny jsou totiž velice štědré. Pokud přejde ve druhém kole přes jiného outsidera, dalšího Australana Paula Baccanella, přibude mu na konto přes 23 tisíc liber. To je čtvrtina částky, kterou čtyřiadvacetiletý Karlovič vydělal v celé dosavadní kariéře.

Ostatně, slušné ubytování je nyní nutností, vždyť za ním v případě dalšího postupu přiletí jeho příbuzní a přítelkyně. Bude to ovšem mít velice těžké, Baccanello, stejně jako Hewitt rodák z Adelaide, je zavalen e-maily vyzývajícími: "Pomsti Lleytona".

Několik zajímavostí o Karlovičovi
1. Má úctyhodné parametry. S 208 centimetry je nejvyšším hráčem ve Wimbledonu, navíc váží téměř metrák.
2. Poprvé hrál v devíti letech, doma v Záhřebu.
3. Jeho vzorem je kolega z chorvatského daviscupového týmu Goran Ivaniševič, wimbledonský vítěz.
4. Souboj s Hewittem byl jeho prvním grandslamovým utkáním. Nikdy předtím se do turnaje 'Velké čtyřky' nekvalifikoval.
5. Do včerejšího souboje odehrál jen deset turnajů na okruhu ATP.
6. V kvalifikaci porazil Dmitrije Tursonovova, Juana-Pabla Guzmana a Stefana Pescosolida.
7. Ve světovém žebříčku je až 203., nejvýše byl před rokem - na 175. místě.

Oslavovaný Karlo Veliký

Na slávu v rodné zemi si však už stačil zadělat. V Chorvatsku je obrovitý chlapík ze Záhřebu oslavován jako 'Karlo Veliký'. "Do pondělka byl Karlovič známý jen jako nejvyšší tenista na světě. Teď vstoupil do tenisové historie a jeho přezdívka 'Karlo Veliký' již nebude spojován jen s tělesným vzrůstem," radovali se komentátoři deníku Jutarnji.

Stejný deník vzýval kouzlo Gorana Ivaniševiče, který se v roce 2001 stal wimbledonským šampiónem. "Kdykoliv jakýkoliv chorvatský tenista vstoupí na centrální dvorec, musí se stát něco velkého," usoudil list.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko