Hlavní obsah

Co si to rozdat v jódlování? Na českou dvacítku se chystá brutálně upřímný trenér

Victoria

Christian Wohlwend se jako hokejista příliš neproslavil, v domovském Švýcarsku si zahrál v nejvyšší soutěži jen 47 zápasů, v nichž si připsal gól a asistenci. Jinak se někdejší mládežnický reprezentant probíjel spíše nižšími ligami. Rodák z kanadského Montrealu tak získává pozornost médií jako kouč dvacítky země helvetského kříže. Jeho rozhovor po loňském souboji s Kanadou obletěl svět. Wohlwend byl titulován mimo jiné jako „brutálně upřímný kouč“. A podobně se vyjadřuje i letos.

Foto: Profimedia.cz

Po roce se opět můžeme těšit na zábavné rozhovory s koučem švýcarské dvacítky Christianem Wohlwendem.

Článek

Kanada by podle 41letého trenéra měla porazit Švýcarsko, kdykoliv se tyhle dvě země potkají. „Ale když si to s námi rozdáte v jódlování, tak proti nám nemáte šanci. Jste absolutně bez šance," bavil opět zámořské žurnalisty.

Přitom jeho tým v přípravném klání týden před začátkem turnaje nebyl daleko k tomu, aby odešel neporažen. Ještě ke konci třetí třetiny byl stav 4:3 pro hráče s javorovým listem na hrudi. Švýcarům tak chyběl na vyrovnání jediný gól. „Neuvěřitelné. Neuvěřitelné," zopakoval Wohlwend, když mu to novináři připomněli. Utkání nakonec skončilo výhrou Kanady 5:3.

Co řeknu týmu? Že Kanada je lepší úplně ve všem

Během minulého šampionátu v Buffalu vzniklo v mixzóně video, které bavilo hokejové fanoušky po celém světě. Wohlwend naprosto bez okolků odpovídal o srovnání švýcarského celku s tím kanadským.

Na otázku, co mu napověděl vzájemný duel, přiznal na rovinu: „Ukázalo nám to, že za nimi stále hodně zaostáváme. Jsou větší, silnější, rychlejší, umějí lépe přihrávat i střílet. Jsou lepší ve všem," pronesl tvrdě. „Tohle přesně řeknete svému týmu?" ozvalo se z hloučku konsternovaných reportérů. „Ano, přesně tohle. A že se budeme snažit s tím bojovat," pokračoval, zatímco se zpoza mikrofonů a diktafonů ozýval smích novinářů.

„Kolik že mají hráčů draftovaných v prvním kole?" zeptal se pro změnu Wohlwend, když viděl, že tazatelé jsou udiveni a pobaveni zároveň. „Sedm? A zbytek ve druhém? A pak je tam jeden ze čtvrtého, který ale odehrál v NHL nejvíc. Zato my máme jednoho ze čtvrtého kola, zbytek vůbec nebyl draftován."

S rolí outsidera byl zjevně naprosto smířen. „Jaký tlak? Tohle slovo vůbec neznám... Na nás není vůbec žádný," opět rozesmál novináře tím, jak se vyhnul vyslovení naučených frází. A navrch pobavil i přiznáním, že jeho tým má ambice jen na záchranu mezi elitou. „U nás je to vždycky o jednom zápase," dodal Christian Wohlwend.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko