Hlavní obsah

Konec Švédů zařídil kouzelník. Co mělo znamenat šílené běsnění kouče Švýcarů?

Victoria/Praha

Hokejová Kanada se vzpamatovává z šoku, který jí vyřazením ve čtvrtfinále juniorského mistrovství světa přichystali Finové, ještě větší senzací je však počin, který ve středu svedli Švýcaři. Výběr Helvétského kříže nečekaně poslal domů vicemistry světa Švédy (2:0) a po devíti letech si na šampionátu dvacítek zahraje o medaili.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Hokejisté Švýcarska oslavují senzační postup do semifinále juniorského MS.

Článek

„Všichni okolo nás říkali, že Švédové nás vyřadí. Jenže my jsme měli v hlavách, že proti nim můžeme uspět. Pro nás je to obrovský úspěch," radoval se Luca Wyss.

Právě pro devatenáctiletého útočníka působícího ve druholigovém švýcarském Langenthalu bylo čtvrtfinále hodně speciálním zápasem. V přípravě na šampionát totiž utrpěl otřes mozku a v zápasech základní skupiny vůbec nenastoupil. Vedení týmu ho přesto drželo na soupisce v naději, že na vyřazovací boje bude připraven.

Foto: JOEL MARKLUND, ČTK/AP

Je konec, senzace dokonána! Švýcaři odklidili ze hry favorizované Švédy.

ČTK/AP/JOEL MARKLUND

A Wyss nejenže nastoupil, ve druhé třetině navíc díky svému důrazu na hranici brankoviště zvýšil na konečných 2:0.

Hlavním hrdinou však byl Luca Hollenstein. Osmnáctiletý brankář Švédy doslova deptal, pochytal všech jednačtyřicet střel. „Dneska byl jako kouzelník," vychvaloval ho kapitán Švýcarů Nando Eggenberger.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Útočník Švýcarů Luca Wyss (vpravo) slaví svůj gól na 2:0 proti Švédům.

ČTK/AP/JONATHAN HAYWARD

„Hollenstein je neuvěřitelný gólman, ve světovém hokeji úplně podceňovaný. To on nás přitom držel ve hře," vyzdvihl výkon muže s maskou i kouč Švýcarů Christian Wohlwend, který dvacítku vede už třetím rokem a stejně dlouhou dobu působí i jako asistent trenéra u švýcarské seniorské reprezentace.

Jednačtyřicetiletý stratég je znám svou výbušnou povahou, což potvrdil i proti Švédům. Minutu a půl před koncem základní hrací doby na střídačce vystartoval na Wysse a pořádně ho sjezdil. Důvod? Podle něj laciné postavení mimo hru.

„Byl to stupidní ofsajd," vracel se Wohlwend po utkání ke svému běsnění, které neuniklo televizním kamerám. „Ale hráči mě znají a vědí, jak to myslím. Na tyhle situace vždycky po deseti sekundách zapomenu. V šatně jsme se pak objali a všechno je v pohodě," říkal trenér už s úsměvem na tváři.

Švýcarská dvacítka tak ve vyřazovací části MS porazila Švédy teprve podruhé v historii. Až dosud se jí to podařilo jen před jednadvaceti lety, kdy rovněž ve čtvrtfinále triumfovala 2:1 po nájezdech a následně na turnaji ve Finsku získala bronz, svou jedinou medaili na juniorském šampionátu.

Foto: JOEL MARKLUND, ČTK/AP

Je konec, senzace dokonána! Švýcaři odklidili ze hry favorizované Švédy.

ČTK/AP/JOEL MARKLUND

Nyní útočí na další cenný kov. „V semifinále klidně můžeme Finy porazit a jít do finále," hlásí Eggenberger. „Sebevědomí máme obrovské, stejně jako víru v nás jako tým. Prostě se teď vezeme na vlně," uzavírá trenér.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec