Hlavní obsah

Zázrak! Hokejista zkolaboval na ledě, pět minut neměl puls. Díky zásahu dalšího hráče přežil

Charlotte/Praha
Aktualizováno

Pořádně děsivý zážitek má za sebou amatérský hokejista Jib Street. Během utkání ve městě Charlotte v Severní Karolíně totiž zničehonic padl na led a zůstal nehybně ležet. Celou scénu natočila kamera umístěná v hale.

Foto: Sport.cz

Kolaps na ledě zažil v roce 2017 i český gólman Michal Neuvirth.

Článek

Podle serveru Daily Mail se Streetovi přímo na ledě zastavilo srdce, zůstal nehybně ležet a neměl hmatný puls po dobu více než pěti minut. Ihned po pádu se k němu sjeli ostatní hráči. Ti ihned pochopili vážnost situace. "Zavolejte 911 (pohotovost, pozn. red.)!" křičeli. Celá situace byla velmi napjatá.

Street měl však štěstí v neštěstí - jeden z dalších lidí na ledě byl totiž lékař z pohotovosti, doktor Craig Bryant. Ten zachoval klid, neváhal a okamžitě zahájil resuscitaci.

Hrozivě vyhlížející scéna nakonec naštěstí dopadla dobře. Doktoru Bryantovi se po neúnavné resuscitaci i za pomoci AED (automatického externího defibrilátoru, tedy přenosného přístroje určeného i k laické resuscitaci), který naštěstí v hale byl, podařilo Streeta oživit. Nyní to vypadá, že by se Street díky rychlému a pohotovému zásahu Bryanta a dalších přítomných na ledě měl plně uzdravit. Může tak mluvit o pořádném štěstí.

A sám to moc dobře ví. "Šance, že bude člověk mít zástavu srdce 10 yardů od lékaře z pohotovosti a v hokejové hale, která je vybavena defibrilátorem... Jsem požehnaný muž a měl jsem veliké štěstí," uvádí sám Street v rozhovoru pro Inside Edition.

Dar za záchranu života

Oba amatérští hráči se dokonce už i znovu setkali. Street jako poděkování svému strážnému andělovi přinesl dres Edmontonu Oilers podepsaný samotným legendárním Waynem Gretzkym.

"Chci se s tebou podělit o svůj cenný majetek, abych ti poděkoval za to, že jsi mi zachránil život," okomentoval Street dárek, který Bryanta nadchnul. "Pane bože, koukejte na to, to je úžasné. (...) Moc ti děkuju," odpověděl lékař.

Kolaps na ledě zažil i Neuvirth

S kolapsem přímo na ledě má svoji nepěknou zkušenost mimo jiných třeba i brankář Michal Neuvirth. Ten v roce 2017 zkolaboval přímo na ledě v utkání mezi jeho Philadelphií a New Jersey. Jeho kolaps tehdy plynul nejspíše z toho, že do zápasu nastoupil nemocný.

Reklama