Hlavní obsah

Tragédie! Bývalý reprezentační gólman Adam Svoboda spáchal sebevraždu

Praha
Aktualizováno

Adam Svoboda, bývalý reprezentační hokejový brankář, spáchal v úterý sebevraždu. Jedenačtyřicetiletý bývalý gólman naposledy působil jako trenér u pardubického klubu. Jako hráč slavil titul mistrů světa v roce 2005.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Adam Svoboda.

Článek

„S obrovským smutkem jsme přijali zprávu o tom, že nás navždy opustil bývalý brankář a trenér Adam Svoboda. Mistru světa z roku 2005, dvojnásobnému českému šampionovi, jenž odchytal 318 utkání za Pardubice a pomohl jim k titulu vicemistra, bylo 41 let. Hokejový klub Dynamo Pardubice vyjadřuje hlubokou soustrast všem pozůstalým,“ potvrdil klub na svých stránkách.

„Tahle zpráva nás dnes velice zasáhla. Připojujeme se k pardubickému klubu a vyjadřujeme rovněž upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ reagoval plzeňský klub, kde brněnský odchovanec také chytal.

Svoboda byl mistrem světa z roku 2005, o rok později získal na světovém šampionátu stříbro. Za národní tým odchytal celkem 32 zápasů.

„Před třináctou hodinou jsme vyjížděli k úmrtí jedenačtyřicetiletého muže na Pardubicku. Ohledáním na místě policie vyloučila cizí zavinění,“ řekla serveru Sport.cz Markéta Janovská, policejní mluvčí Pardubického kraje. Podle zatím nepotvrzených zpráv se Svoboda oběsil.

Brněnský rodák strávil převážnou část své kariéry v domácí extralize, kde oblékal dresy Pardubic, Slavie, Plzně a Hradce Králové. Se Slavií získal mistrovský titul v roce 2008, o pět let později si to zopakoval v dresu Plzně.

„S hlubokým smutkem jsme přijali zprávu, že ve věku 41 let zemřel bývalý hokejový brankář Adam Svoboda, který se Slavií v roce 2008 vybojoval mistrovský titul. Podle dostupných informací spáchal sebevraždu. Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ napsala na svém webu hokejová Slavia.

Tragická zpráva pro český hokej

Svoboda chytal za Timru ve švédské nejvyšší soutěži, působil i v Togliatti v ruské Superlize, v Omsku v KHL a v Norimberku v německé DEL.

„Tragická zpráva pro český hokej – navždy nás opustil Adam Svoboda, mistr světa z roku 2005 a dvojnásobný mistr extraligy. Upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ reagovala na sociálních sítích na smutnou událost česká hokejová reprezentace.

V lednu tohoto roku se Svobodovo jméno skloňovalo v souvislosti s autonehodou, kterou způsobil pod vlivem alkoholu, když nadýchal 1,8 promile. Vedení pardubického klubu jej následně odvolalo z pozice trenéra brankářů a ve stejné funkci skončil i u reprezentační osmnáctky.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec