Hlavní obsah

Obrovský malér olympijského šampiona! Souseda brutálně zbil kovovou tyčí, je ve vazbě

St. Paul/Praha

Zadělal si na pořádný malér. Bývalý hokejový útočník Spojených států Mark Pavelich, jenž byl na zimních olympijských hrách 1980 v Lake Placid součástí tzv. Zázraku na ledě, kdy americký tým složený z hráčů univerzitních lig senzačně porazil Sovětský svaz a turnaj pod pěti kruhy nakonec vyhrál, skončil po obvinění z napadení ve vazbě. Dnes jednašedesátiletý Pavelich minulý týden brutálně zaútočil kovou tyčí na svého souseda a způsobil mu řadu vážných zranění.

Foto: Twitter

Mark Pavelich v dobách, kdy hrával za New York Rangers.

Článek

Ve státě Minnesota vyrazili na ryby, jenže poklidný den se náhle změnil v horor. Pavelich totiž vzal do rukou kovovou tyč a svého souseda jí najednou začal mlátit. Důvod? Někdejší střední útočník vyšetřovatelům vypověděl, že svou oběť napadl kvůli tomu, že mu údajně něco přimíchala do piva.

Jeho soused byl hospitalizován se dvěma zlomenými žebry, pohmožděnou ledvinou, zlomenými obratli, modřinami po celém těle a rovněž s vnitřním krvácením. Pavelich byl poslán do vazby, kauce byla stanovena na 250 tisíc dolarů (necelých šest milionů korun).

Foto: Sport.cz

Mark Pavelich na snímku před umístěním do vazby.

Vedle ublížení na zdraví se navíc bude zpovídat z nedovoleného ozbrojování, jelikož police u něj při domovní prohlídce objevila střelnou zbraň, kterou neměl registrovanou.

Soudce ještě před začátkem procesu nařídil psychiatrické vyšetření. Výslechům byly přítomné i matka a sestra Paveliche. Ta pro The Star Tribune uvedla, že její bratr byl tou nejmilejší a nejlaskavější osobou na světě. „Tohle ale není on, teď je z něj úplně jiný chlap," řekla Jean Geviková.

Narážela tím na změnu osobnosti bratra, která u řady bývalých hokejistů nastala v souvislosti s poškozením mozku. Pavelich během kariéry utrpěl několik zranění hlavy, která se podepsala na jeho zdraví.

Chronická traumatická encefalopatie, tedy degenerativní onemocnění mozku, se projevuje náhlými změny nálad, návaly vzteku, depresemi či agresivitou. A právě tyto příznaky Geviková u svého bratra poslední dva tři roky pozoruje.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby se u něj poškození mozku potvrdilo. Potřebuje zdravotní péči. Tohle není můj brácha, kterého znám. Věřím, že po tomto incidentu se mu dostane pomoci," dodala Geviková s nadějí.

Foto: Profimedia.cz

Američtí hokejisté překonávají sovětského brankáře Vladimíra Myškina během vzájemného utkání na zimních olympijských hrách 1980 v Lake Placid.

Pavelichovi Zázrak na ledě otevřel cestu z univerzity přes švýcarské Lugano až do NHL. V ní pět sezon oblékal dres NY Rangers, zahrál si i za Minnesotu a San Jose. Celkem v nejslavnější hokejové lize světa odehrál 355 zápasů a posbíral 329 kanadských bodů.

Po konci kariéry, který nastal v roce 1992, se ocitl v tíživé finanční situaci a stejně jako jeho spoluhráč z Lake Placid Mark Wells prodal svou zlatou olympijskou medaili. V roce 2012 pak musel přijmout další těžkou ránu poté, co jeho žena Kara zemřela po pádu z balkónu z druhého patra jejich bytu.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články