Hlavní obsah

Nejen Kuzněcov. Kouč Sparty dostal stopku na rok a půl, obránce Zlína dodatečně vyloučen z OH

Porušení dopingových pravidel v podání ruského reprezentačního útočníka Jevgenije Kuzněcova, jenž měl na letošním světovém šampionátu na Slovensku pozitivní test na kokain, není v hokejovém světě zdaleka prvním podobným proviněním. Kdo všechno už byl na mistrovstvích světa či olympijských hokejových turnajích zapleten do dopingových případů?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý trenér Sparty Uwe Krupp má rovněž zkušenost s pozitivním dopingovým testem.

Článek

Na olympijských hrách v Innsbrucku před třiačtyřiceti lety byl v krvi kapitána československých hokejistů Františka Pospíšila po zápase s Polskem nalezen kodein. Jako pozůstatek léků proti chřipce. Podle hokejové federace o doping nešlo, olympijský výbor měl ale opačný názor. Výhra Československa 7:1 se z tabulek mazala, utkání bylo kontumováno 1:0 ve prospěch Poláků, kterým ale bodový zisk nebyl započítán. Pospíšil nakonec v turnaji pokračovat mohl a získal s týmem stříbrné medaile.

Nepříjemnou zkušenost s dopingovými komisaři má i současný kouč Sparty a bývalý vynikající německý obránce Uwe Krupp. Na MS před devatenácti lety u něj bylo zjištěno užití pseudoefedrinu. Krupp jej vysvětloval lékem při chřipkové epidemii. IIHF mu vyměřila osmnáctiměsíční zákaz startu v jejích soutěžích.

Na olympiádě 2010 ve Vancouveru měl pozitivní nález rovněž na pseudoefedrin slovenský zadák Ľubomír Višňovský. Od Mezinárodního olympijského výboru ale obdržel jen napomenutí, jelikož nešlo o závažné dopingové provinění.

O čtyři roky později pod pěti kruhy v Soči zase uvízl v sítích dopingových komisařů současný obránce Zlína Ralfs Freibergs. Lotyšský hokejista byl ale z užití anabolického steroidu odhalen až po skončení olympiády a byl z ní vyloučen dodatečně.

Výběr dopingových případů v hokeji na MS či OH:
František Pospíšil – 1976
Po vítězném utkání na ZOH v Innsbrucku s Polskem 7:1 byl kapitánu ČSSR Františku Pospíšilovi nalezen v krvi kodein jako pozůstatek léků proti chřipce, které celé mužstvo podlehlo. Zápas byl anulován. Po protestech čs. mužstva byl Pospíšilovi trest zrušen, potrestán byl lékař týmu.
Jaroslaw Morawiecki – 1988
Na ZOH v Calgary byl diskvalifikován polský hokejista Morawiecki za efedrin. Prohlašoval, že nikdy zakázané prostředky nebral, od IIHF dostal trest na 18 měsíců.
Correy Millen – 1989
Obě dopingové zkoušky u amerického hráče na MS ve Švédsku byly pozitivní na zakázané anabolické preparáty. Hráč byl vyloučen z MS a byl mu udělen zákaz startu v mezistátních utkáních na 18 měsíců. Mužstvo USA bylo navíc vyřazeno ze soutěže slušnosti a byly mu odebrány nastřílené branky v utkáních s Kanadou a ČSSR.
Uwe Krupp – 1990
Německému obránci Buffala Sabres bylo na MS v Bernu prokázáno užití pseudoefedrinu, léku proti nachlazení. Krupp se bránil tím, že tento preparát užíval spolu s ostatními hráči Buffala jako prostředek při chřipkové epidemii. Hokejista byl potrestán osmnáctiměsíčním zákazem startu v soutěžích IIHF.
Bill Lindsay – 1994
Americký útočník měl na MS v Itálii pozitivní dopingovou zkoušku na efedrin. Hráč se bránil tím, že užil multivitaminový přípravek, a odmítl se podrobit opakované zkoušce, za což byl vyloučen z turnaje. Výsledek utkání USA–Finsko byl změněn z původních 2:7 na 0:7.
Michael De Angelis – 1998
Dopingová kontrola na MS ve Švýcarsku po utkání mezi Itálií a Kanadou (2:5) objevila v moči italského obránce efedrin. IIHF jej potrestala vyřazením ze všech mezinárodních turnajů do konce sezony a zákazem startu na následujícím MS.
Vasilij Pankov – 2002
Běloruskému útočníkovi byl po prohraném zápase s Ruskem na olympiádě v Salt Lake City nalezen v krvi nandrolon. Hráč ani reprezentační tým potrestáni nebyli, na vině byl lékař týmu Jevgenij Losickij, který se podle rozhodnutí MOV nesměl zúčastnit dalších dvou olympiád.
Alexandr Pobědonoscev, Timofej Filin – 2005
Pozitivní dopingový test na mistrovství světa v Rakousku měli Ukrajinec Pobědonoscev, v jehož moči byl nalezen norandrosteron, a Bělorus Filin, kterému byl nalezen rovněž norandrosteron. Oba hokejisté dostali dvouletý distanc.
Ľubomír Višňovský – 2010
Slovenský hokejista měl na olympiádě ve Vancouveru po výhře nad Norskem v základní skupině pozitivní nález na zakázaný pseudoefedrin. Protože však nešlo o závažné dopingové provinění, vyvázl s pouze varováním od Mezinárodního olympijského výboru.
Nicklas Bäckström, Vitalijs Pavlovs, Ralfs Freibergs – 2014
Dopingovou kontrolou na ZOH v Soči neprošel lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs, který měl v těle po čtvrtfinálové porážce s Kanadou zakázaný stimulant metylhexanamin. Za doping dostal trest na 18 měsíců. Následující den přišel o finále ZOH švédský útočník Nicklas Bäckström kvůli nálezu pseudoefedrinu. Ten užil v léku na alergii a vyvázl jen s napomenutím. Až po skončení her byl kvůli užití anabolického steroidu dodatečně vyloučen z olympiády další lotyšský hokejista Ralfs Freibergs.
Žiga Jeglič – 2018
Slovinský hokejista odevzdal na ZOH v Pchjongčchangu vzorek obsahující zakázanou látku fenoterol. Do 24 hodin musel opustit olympijskou vesnici a později dostal osmiměsíční trest.
Zdroj: ČTK.

Reklama

Související témata: