Hlavní obsah

Čeští hokejbalisté prožívají po finálové porážce velké zklamání

Čeští hokejbalisté na mistrovství světa v Ratingenu napravili páté místo z minulého šampionátu v Pittsburghu ziskem stříbra, ale po sobotní finálové porážce s Kanadou prožívají velké zklamání. Věřili, že sesadí zámořského favorita po třech zlatech za sebou z trůnu, ale nakonec utrpěli krutou prohru 0:5. Celkově však zklamaný trenér Josef Kadaně hodnotí šampionát kladně.

Foto: www.hokejbal.cz

Ilustrační foto

Článek

"Je teď obtížné se oprostit od finálové porážky. Ještě více než v prvním zápase ve skupině jsme na Kanadu měli, ale neproměnili jsme řadu šancí a soupeř nám dal lekci z produktivity. Soupeř byl v koncovce důraznější, chybělo nám i více štěstí," řekl v nedělním rozhovoru pro ČTK Kadaně. "Mrzí to o to více, že jsme slyšeli z kanadské strany řadu komplimentů na naši hru a nevypadalo to, že by to byly jen zdvořilostní fráze."

Mužstvo jelo do Ratingenu s tíhou nejhoršího umístění z předloňského šampionátu, ale letošní turnaj zvládlo dobře. "Už v přípravě bylo cítit, že má mužstvo tvář. I ve finále jsme za stavu 0:3 po dvou třetinách bojovali do konce. Všechno fungovalo na hřišti i mimo něj, tým měl charakter," pochvaloval si Kadaně, který byl v Pittsburghu jako asistent trenéra Miroslava Přerosta a teď se posunul na post hlavního kouče.

U národního týmu Kadaně končí, protože si chce od trénování odpočinout. První místopředseda Českomoravského svazu hokejbalu navíc řídí přípravy na šampionát v Plzni v roce 2009 a těžko by obě role skloubil. "Po Pittsburghu se na mě snesla velká kritika. Dá se říct, že se nám turnaj letos povedl a je to pro mě satisfakce," podotkl Kadaně, který sice v hlavě má jméno nástupce, ale chce ho přednést až v předsednictvu svazu.

Kadaně věří, že nový trenér by měl pokračovat v započaté práci. Ke stříbru prý dovedl české hokejbalisty především týmový duch. "Potvrdilo se, že jednotlivé zápasy mohou rozhodovat jednotlivci, ale o celkovém úspěchu rozhoduje týmový duch. Toto mužstvo má perspektivu. Hráči nesmí usnout na vavřínech a musejí dál na sobě pracovat. Šanci hrát za dva roky mají všichni, včetně starších hráčů," navázal Kadaně.

K tomu, aby mohli čeští hokejbalisté zaútočit na zlato doma, se budou muset vyrovnat i s tlakem veřejnosti. Ale na druhou stranu svůj jediný titul získali v roce 1998 právě před vlastním publikem v Litoměřicích. "Je dobře, že máme před domácím šampionátem kredit druhého nejlepšího mužstva na světě. A možná je to lepší než v Plzni obhajovat titul," dodal trenér.

Reklama