Hlavní obsah

Jágr získal poosmé v kariéře Zlatou hokejku

KARLOVY VARY

Jaromír Jágr obdržel na sobotním slavnostním předávání v karlovarském hotelu Thermal poosmé v kariéře Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu sezóny. Jako první za 39 ročníků ankety dokázala hvězda New Yorku Rangers triumfovat třikrát za sebou. Pětatřicetiletý Jágr získal v hlasování trenérů a novinářů 486 bodů, druhý skončil se ztrátou 131 bodů o sedm let starší Dominik Hašek z Detroitu.

Článek

Jágr, který se stejně jako loni zúčastnil slavnostního večera se svou přítelkyní Innou Puhajkovou, vedl po polovině ankety jen o tři body před spoluhráčem z Rangers Martinem Strakou. "Nemyslím, že jsem měl nějak zvlášť oslnivou sezónu, ale na druhou stranu takovou neměl nikdo z českých hráčů. Pokud někdo měl dobrý začátek, tak se třeba zranil," řekl Jágr na tiskové konferenci.

S osmi triumfy je kladenský odchovanec rekordmanem ankety. Poprvé zvítězil v roce 1995, ale cení si asi nejvíce posledních ocenění. "Zlatá hokejka získává větší prestiž než v dřívějších letech. Nějakou dobu se dříve ani nehodnotili hráči ze zahraničí," vysvětlil Jágr, který má na kontě spoustu dalších individuálních i týmových ocenění a úspěchů. "Mám doma na trofeje místo a barák je velký, takže doufám, že ještě získám další."

Hašek byl po půlce, v které hlasují převážně trenéři, až jedenáctý. "Dominátor" přijel do Karlových Varů na vyhlašování poprvé od roku 2002, kdy ho o pouhých 18 bodů porazil Jágr. Tehdy Jágrovi pomohlo výrazné vedení po první části. "Před pěti lety jsem byl smutnej, protože jsem očekával, že vyhraju a letos nic takového neočekávám, takže se jedu vyloženě bavit a uvidíme, jak to dopadne," řekl novinářům ještě před slavnostním večerem Hašek, který letos s Detroitem dokráčel do semifinále Stanleyova poháru.

Stejně jako v roce 2002, kdy slavil s Detroitem zisk Stanleyova poháru a rozhodl se skončit, se musel spokojit s druhým místem. V šesté vítězství ve Zlaté hokejce tentokrát nevěřil. "Hlavně v první části sezóny jsem měl velkou ztrátu a většina lidí mi asi nevěřila, že se vrátím. Takže jsme neočekával, že vyhraju, ale věřil jsem, že budu někde nahoře," navázal gólman, který při svém návratu do Detroitu v ročníku 2003/04 i nadcházejícím v dresu Ottawy vinou zranění do elitní desítky nepronikl.

Podle Haška je Zlatá hokejka prestižní 

Na vyhlášení se Hašek těšil a anketu považuje za prestižní. "Zlatá hokejka má svoje kouzlo. Udržela si tu prestiž, kterou měla za starých časů. Pořád je to anketa pro nejlepšího hokejistu v České republice a má to něco do sebe," podotkl Hašek. "Jak se věci měnily, tak jsem ani nemyslel, že se uchová, ale bez debat to má pořád svou hodnotu. Není to to nejdůležitější, proč hraju hokej, ale toho ocenění si vždycky vážím."

Třetí pozici obsadil Straka, který se vyšplhal z loňského desátého místa a za Jágrem zaostal o rovných 200 bodů. Na vyhlášení přicestoval plzeňský odchovanec i přesto, že se po čtvrteční operaci menisku pohybuje jen pomocí berlí.

Loni stříbrný bek Tomáš Kaberle z Toronta se letos musel spokojit se čtvrtým místem a z bronzové na pátou pozici klesl útočník Columbusu a reprezentační kapitán David Výborný. Mezi hráči z NHL se prosadil na šesté místo sparťanský centr Jaroslav Hlinka, který už od nové sezóny také nebude patřit mezi zástupce extraligy. Nejproduktivnější hráč základní části domácí soutěže se upsal Coloradu.

Patrik Eliáš prozradil svatbu 

Na sedmé místo se zařadil kapitán New Jersey Patrik Eliáš, který v průběhu slavnostního večera prvně prozradil nedávnou svatbu s moderátorkou Petrou Volákovou. Společně mají při spolupráci pro UNICEF v létě řadu akcí. "Měl jsem náročné léto. Nejen, že jsem se zasnoubil, ale před čtrnácti dny i oženil," odtajnil Eliáš, který také pogratuloval svému otci k sobotním šedesátinám.

Osmý skončil Martin Havlát. Opora Chicaga se stejně jako devátý Milan Michálek se San Jose slavnostního vyhlášení nezúčastnila. Oba už se chystají na sezónu v zámoří a zastoupili je na pódiu otcové. Desítku uzavřel druhý zástupce extraligy, kanonýr Petr Sýkora z Pardubic.

Vyhlášen byl i nejlepší český junior, kterým byl zvolen českobudějovický gólman Jakub Kovář. Hokejistům předávali ocenění legendy Josef Černý, František Tikal, Jiří Holík, Karel Gut či Jozef Golonka. V Karlových Varech uctili i památku bývalého hokejisty a trenéra Ivana Hlinky, který právě tam před třemi roky tragicky zahynul na následky autonehody.

Výsledky 39. ročníku ankety Zlatá hokejka:
1. Jaromír Jágr (New York Rangers) 486 bodů
2. Dominik Hašek (Detroit Red Wings) 355
3. Martin Straka (New York Rangers) 286
4. Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs) 276
5. David Výborný (Columbus Blue Jackets) 244
6. Jaroslav Hlinka (Sparta Praha/nyní Colorado Avalanche) 219
7. Patrik Eliáš (New Jersey Devils) 182
8. Martin Havlát (Chicago Blackhawks) 105
9. Milan Michálek (San Jose Sharks) 102
10. Petr Sýkora (Moeller Pardubice) 97.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín