Hlavní obsah

Jágr letos posunul Rangers opět o stupínek výš

KARLOVY VARY/PRAHA

Jaromír Jágr dál kraluje Zlaté hokejce, anketě o nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezóny. Celkově v sobotu zvítězil v hlasování novinářů a hokejových odborníků již poosmé, z toho potřetí za sebou. Na Dominika Haška, druhého v historickém pořadí, má nyní náskok tří prvenství. Pětatřicetiletý útočník New Yorku Rangers prožil v zámoří další vydařený rok, když s týmem postoupil do semifinále Východní konference.

Článek

Do uplynulé sezóny vstupoval Jágr s obavami o svůj výkon. Operované rameno však drželo a český hokejista opět patřil k nejproduktivnějším hráčům zámořské soutěže. S koučem Rangers Tomem Renneym se dohodli, že již nastal ten správný čas pro to, aby vedl mužstvo coby kapitán. "Jsem hrozně pyšný na to dělat kapitána mužstvu, kde si hráči vyhovují, nežárlí na sebe a jeden hraje na druhého," prohlásil Jágr po svém premiérovém utkání v nové roli.

Na sklonku listopadu se prostřílel až na pozici historicky nejlepšího evropského hokejisty v NHL. V tabulce kanonýrů předstihl finskou hvězdu 80. a 90. let Jariho Kurriho a v průběhu sezóny pokořil hranici 1500 bodů, 600 gólů i 900 přihrávek. V celkovém pořadí kanadského bodování mu patří dvanáctá pozice, z aktivních hráčů se před ním drží jen Joe Sakic.

Během uplynulé sezóny se však Jágr ani jeho tým nevyhnuli výkyvům. V kanadském bodování mu v druhé polovině základní části rychle unikaly "mladé pušky" v čele se Sidneyem Crosbym a newyorský tým se postupně propadal pod hranici postupu do vyřazovací části. "Věděl jsem, že kanadské bodování nemůžu vyhrát, tak jsem se soustředil na to, abychom postoupili do play-off," vysvětlil autor 30 gólů a 66 asistencí v sezóně 2006/07. To se nakonec Jezdcům povedlo, i když závěr základní části byl pro ně hodně náročný.

Jágr: Udělám vše, aby ta příští sezóna byla ještě lepší

V play-off navíc vyřídili v úvodním kole 4:0 na zápasy Atlantu. V semifinále konference pak sváděli vyrovnané bitvy s vysoce favorizovaným Buffalem, které nakonec postoupilo dál po výhře 4:2 na zápasy. Nepřehlédnutelný hráč s číslem 68 v této sérii střílel z každé pozice, neustále se tlačil k brance a nevyhýbal se ani tvrdým střetům. "Je hladový. Je to náš vůdce a moc dobře si uvědomuje, jaký efekt jeho hra týmu přináší. Ví, jak má své spoluhráče inspirovat. Dobře se teď na Jaromíra kouká, opravdu dobře," poznamenal během play-off kouč Renney.

Kladenský rodák už stihl během hokejové kariéry vyhrát prakticky vše, co mohl. Mistru světa, olympijskému vítězi z Nagana a dvojnásobnému vítězi Stanleyova poháru za rok končí s Rangers smlouva. Nadcházející ročník NHL proto bere jako možná svůj poslední, i když kontrakt obsahuje i následnou opci. Vedení Rangers pro následující sezónu tým posílilo zvučnými jmény, sám Jágr se cítí po delší době zdravotně v pořádku a tak své fanoušky uklidňuje: "Udělám vše pro to, aby ta příští sezóna byla lepší než letošní."

Reklama