Hlavní obsah

Jágr: Tak dlouho jako Dominik nebo Chelios hrát nebudu

Český hokejista a již osminásobný vítěz Zlaté hokejky Jaromír Jágr si oddychl, že během slavnostního večera v Karlových Varech nemusel kojit. Takové překvapení organizátoři přichystali pro Jaroslava Hlinku. Jágr se také nechal slyšet, že nehodlá hrát do vysokého věku jako Dominik Hašek nebo obránce Chris Chelios.

Článek

Jak jste se na vyhlášení bavil? Nebál jste se, co si na vás Martin Dejdar připraví?

Já jsem věděl, že kojení už nebude, tak jsem byl v klidu (směje se). Tak jsem pak akorát trefil toho diváka na pódiu za brankou, to vážně nebylo nahrané.

Patrik Eliáš během vyhlášení prozradil, že se oženil. Vy jste to věděl?

Pro mě to byla stejná novinka jako pro vás. Je mi záhadou, jak dva takoví lidé dokáží svatbu zatajit. To není pro Blesk, Aha! a Šíp moc dobrá vizitka. (směje se) Patrik je koumák.

Zlatou hokejku jste vyhrál už poosmé, mění se pro vás její hodnota?

Měnila se její prestiž, jeden čas byla jen pro hráče, co působili v domácích soutěžích. Teď ta její prestiž stoupá, takže ta poslední je nejlepší.

Co v sezóně Jágr zvládl
Po letní operaci s ramenem měl pomalejší vstup do sezóny.
Dal 600. gól, překonal Fina Kurriho a stal se nejlepším evropským střelcem v historii NHL.
Jako kapitán dovedl Rangers do Stanley cupu, ve druhém kole ale vypadli s Buffalem.
Získal jubilejní 1500. kanadský bod v NHL, stal se nejproduktivnějším hráčem NHL narozeným v Evropě.
V základní části byl nejproduktivnějším hráčem Rangers a nejlepším z Čechů, celkově skončil osmý.
Po srážce se Slovákem Mezeiem z Floridy přišel o tři zuby.

Podle čeho si zapamatujete tu poslední sezónu?

Každá má něco do sebe. Dal jsem v ní 600. gól, překonal Kurriho a stal se nejlépe střílejícím Evropanem, toho si hodně vážím. Cesta do play-off byla zvláštní, pamatovat si budu i ty negativní věci jako rozhodující inkasovaný gól chvíli před koncem v sérii s Buffalem.

Na prvních dvou místech skončili nejstarší dva hráči z desítky, i na dalších místech převažovali zkušení hráči. Netrápí vás, že mladší generace se na vás příliš nedotahuje?

Těch mladých hráčů je plno, ale každý rok prostě není posvícení. Ti, co měli sezónu dobře rozjetou, se pak zasekli, nebo zranili. Celoroční stabilní výkonnost je strašně důležitá.

Před pěti lety byl Hašek roztrpčený, když s vámi po vítězném Stanley cupu v anketě prohrál, vzpomněl jste si?

Na pódiu ne, ale vybavuju si to. Tehdy to bylo nepříjemné, hlasování se dělalo trochu jinak a uzavíralo se ještě před playoff. Jasně, taky jsem věděl, že měl Dominik vyhrát.

Když vedle vás stál o sedm let starší Hašek, říkal jste si, že vás může čekat ještě dlouhá kariéra?

Post brankáře je jiný, tam nehraje věk takovou roli. Když se brankář dokáže udržovat a baví ho to, talent neztratí a naopak sbírá zkušenosti. Tak dlouho jako on nebo Chelios ale hrát nebudu. Tak jeden dva tři roky...

Už si dokážete představit život bez hokeje?

Není důvod. Člověk by měl dělat věci, které miluje, vážit si jich a dělat je na maximum. Nikdy nevíte, co se může stát další den.

Baví vás hokej pořád stejně jako ve dvaceti letech?

Každé období je pěkné. Ve dvaceti člověk chce co nejvíc hrát a bavit se. Pak přijdou chvíle, kdy trochu zlenivíš, myslíš si, že všechno umíš a není to pravda. Pak se dostaneš do období, kdy už ses vyřádil a zjistíš, že moc času nezbývá. Říkáš si: „Kdybych toho dřív dělal víc, mohl jsem i víc dosáhnout“. Ale jo, hokej mě baví pořád stejně, ale člověk musí být chytřejší při tréninku. V mém věku už léčení zranění trvá déle...

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články