Hlavní obsah

Vymyslete přízvisko nejlepšímu Evropanovi v NHL Jaromíru Jágrovi

PRAHA

Jaromír Jágr dokázal v sobotu poosmé v kariéře získat cenu pro nejlepšího českého hokejistu, Zlatou hokejku. V jeho zámořském klubu New York Rangers mu zbývá poslední rok z dlouhodobého kontraktu a jako nejproduktivnější evropský hráč NHL by si jistě zasloužil charakteristické přízvisko. Takové, jaké dostali jiní nezapomenutelní hráči. Redakce Sport.cz žádá čtenáře, aby pomohli hráčův odpovídající titul vymyslet.

Foto: REUTERS/Ray Stubblebine

Jaromír Jágr v dresu Rangers

Článek

Všechny velké legendy ledního hokeje, především pak ty, jenž působily v NHL, dostaly během své bohaté kariéry nějaká přízviska. Ta příznačně vystihovala hokejovou a někdy i charakterovou a historickou velikost hráče. Vzpomeňme nejlepšího hokejistu všech dob Waynea Gretzkého, jinak známého jako "The Great One", či muže známého jako "Mr. Hockey" - Gordie Howea, nebo donedávna aktivního Maria Lemieuxe, zvaného "Super Mario".

Z hráčů narozených v Evropě byli a jsou známí "Ruská raketa" Pavel Bure, "Finský blesk" Teemu Selänne, či česká brankářská legenda Dominik Hašek alias "Dominátor". Redakce Sport.cz nyní žádá čtenáře, aby pomohli najít odpovídající přezdívku pro hráče, který se také nesmazatelně zapsal do historie nejrychlejší kolektivní hry světa. Nemůže jít o nikoho jiného, než Jaromíra Jágra.

Své návrhy zasílejte do pátku 24. srpna na e-mailovou adresu sport@sport.cz, redakce pak vybere ty nejzajímavější. Z nich opět čtenáři pomocí hlasování zvolí vítězný návrh.

Před touto sezónou NHL se stal Jágr kapitánem populárního týmu z Madison Square Garden. Možná také proto, že loni dokázal nebývalým individuálním přínosem dotlačit New York Rangers poprvé po sedmi letech do play-off. Navíc překonal letitý klubový rekord v dosažených kanadských bodech během jednoho roku v dresu Jezdců. Letos se jeho týmu, díky famóznímu závěru základní části, podařilo zopakovat účast v bojích o Stanley Cup. Tam Rangers vypadli ve druhém kole se silným Buffalem.

Oba Stanley Cupy získal Jágr v dresu ´Tučňáků´ 

Ze dvou týmových triumfů v nejslavnější hokejové soutěži světa se pětatřicetiletý hráč radoval v letech 1990 a 1991 ještě v dresu Pittsburgh Penguins. Navíc dosáhl pětkrát na Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování, jednou získal nejcennější Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže a třikrát, naposledy za loňskou sezónu, nejvyšší ocenění od samotných hráčů - Lester B. Pearson Award.

Jaromír Jágr vystoupal v této sezóně na dvanácté místo historické tabulky kanadského bodování, na třináctou pozici mezi střelci a šestnáctou v pořadí nejlepších nahrávačů. Pětatřicetiletý kladenský odchovanec nasbíral v 1191 zápasech za Pittsburgh, Washington a New York Rangers 1528 bodů za 621 branek a 907 asistencí. Hranici 1500 bodů, 600 tref i 900 přihrávek pokořil v průběhu této sezóny a je i historicky nejúspěšnějším Evropanem.

V příštím ročníku bude Jágr v produktivitě útočit až na nyní osmého Phila Esposita, který má na kontě o 62 bodů více. Devátý je stále aktivní Joe Sakic z Colorada s 1589 body, takže kapitán Rangers by se teoreticky za rok mohl zařadit právě na devátou pozici.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko