Hlavní obsah

V Kanadě vzbudil rozruch tréninkový kemp pro mladé bitkaře

REGINA

Stát se obávaným bitkařem v NHL bude pro mladé hokejisty o něco snazší, kanadský hokejový svaz se ale bouří. V Regině, hlavním městě provincie Saskatchewan, totiž otevřeli letní školu pro mladé rohovníky na bruslích. Zaštiťuje ji dokonce jeden z vyhlášených rváčů současné NHL Derek Boogard z Minnesoty .

Článek

Kurz sestává z dvouhodinových lekcí, během nichž se mladíci ve věku 12 až 18 let naučí jak co nejlépe obstát v pěstním souboji na ledě. Jedna lekce stojí 40 dolarů (asi 820 korun). Během jedné takové lekce si mladíci nejprve důkladně nastudují u videa sestřih z vybraných rvaček a dozvědí se něco o bitkařských posuncích a rituálech. Poté následuje kondiční příprava a vše vyvrcholí momentem, kdy nazují brusle, navléknou chrániče a celoobličejové kryty, načež s jednou boxerskou rukavicí pod dohledem instruktorů pilují techniku správné potyčky.

Organizátoři sice tvrdí, že se zde hráči učí jen to, jak bez úhony přestát nečekanou rvačku, ale kanadský hokejový svaz je jiného názoru. "Snažíme se vymýtit rvačky v nižších soutěžích a oni přitom udělají tohle," uvedl svazový mluvčí Glen McCurdie. "Nesouhlasíme s tím a nehodláme to tolerovat," dodal.

Rodiče mladíků jsou proti

Bezprostředně poté, co zahájili organizátoři reklamní kampaň spojenou s chystanou bitkařskou školou, začali rozhořčení rodiče mladých hráčů projevovat nesouhlas. V pořadu jedné z rozhlasových stanic v tomto dvousettisícovém městě proto například zaznělo, že takový tréninkový kemp je "barbarství, které má za cíl zaplavit hokej bitkaři". Kemp odsoudil i Rich Hesketh, kondiční trenér Calgary Flames, který označil dvanáctileté děti za příliš mladé na takové pokusy.

Organizátoři přesto chtějí tréninkový kemp zopakovat i další léto. "Dokud bude poptávka, končit nehodláme. A ta poptávka tu bude, dokud v hokeji budou bitky," prohlásil ředitel pořádající hokejové školy Trevor Lakness. Inspirací mu je i překvapivě kladný ohlas legendárního Wayna Gretzkého, který s kempem souhlasí, neboť sám prý jako desetiletý absolvoval boxerské tréninky, aniž by se kdy později rval.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín