Hlavní obsah

Časovka na Tour: ujede Armstrong pronásledovatelům?

PRAHA

Americký cyklista Lance Armstrong není na letošní Tour de France tak dominantní, jako na předešlých čtyřech, které vyhrál. Po jedenácti dílech jubilejního 90. ročníku proslulého závodu sice jede ve žlutém trikotu vedoucího jezdce, ovšem z odstupem 21 vteřin mu dýchá na záda Kazach Alexander Vinokurov. Klíčovou by se proto mohla stát páteční časovka.

Foto: ČTK

Alexander Vinokurov (na snímku) může fenomenálnímu Armstrongovi ještě zavařit.

Článek

"Pořadí je velmi těsné, může se stát cokoliv," je si vědom nebezpečí Armstrong. Nejen Vinokurov, ale i vítěz z roku 1997 Jan Ullrich z Německa, Španělé Francisco Mancebo či Iban Mayo a Američan Tyler Hamilton, jedoucí se zlomenou klíční kostí, mu mohou zavařit. Odstupy nejsou propastné, první pětici dělí necelé dvě minuty.

"Časovka bude klíčová. Podle toho, jak se v ní rozdají karty, se tenhle závod dohraje až do cíle," tvrdí mnozí. Jezdci budou bojovat s časem na sedmačtyřicet kilometrů dlouhé trati, již si fenomenální Texasan dobře nastudoval. Navíc se na časovkářském speciálu cítí dobře. "Mám natrénováno," nedává Armstrong najevo jakoukoliv nervozitu. "Nebude to jednoduché, o život však taky nepůjde," zlehčoval situaci.

Jeho největší soupeř Vinokurov televiznímu kanálu Eurosport řekl: "Necítím žádný tlak, jsem v pohodě. Proto pojedu jako obvykle. Nechci se nechat rozhodit emocemi, prostě pojedu podle svého a uvidím, co se z toho vyklube."

Reklama