Hlavní obsah

Dovedl Hradec do finále Ligy mistrů. Vadí mně, jak se tady hráči podceňují, říká Růžička

Hradec Králové

Za dvacet let práce na střídačce zažil Vladimír Růžička spoustu úspěchů. Reprezentaci dvakrát přivedl ke zlatu na MS, bral extraligové tituly se Slavií, přesto postup do finále hokejové Ligy mistrů s Mountfieldem řadí v kariérním žebříčku hodně vysoko. „Ohromně si toho cením. Skutečně mám velikou radost, i proto že v extralize to pořád ještě není ono. Na evropské scéně se nám daří hrát lepší, a především účinnější hokej,“ říká 56letý kouč, od jehož nástupu koncem října Hradec Králové v Lize mistrů nenašel přemožitele.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Hradce Králové Vladimír Růžička.

Článek

Co podle vás rozhodlo o postupu přes švédský Djurgaarden?

Vynikající týmový výkon podepřený úžasným Mazancem v brance. Doma jsme jen navázali na hru ve Stockholmu, měli jsme dobrý pohyb, byli silní na kotouči a zase výborně drželi střední pásmo. Myslím, že jsme ukázali i větší dravost, než soupeř. Už ze Švédska jsme si přivezli velmi nadějný výsledek a v odvetě pak bylo klíčové, že jsme dali první gól.

Hradec se prezentuje na evropské scéně skvělou defenzívou, jak velký vliv na to máte jako trenér?

Na ledě to hrají kluci. Můžete jim nakreslit co chcete, ale tu práci odvádějí oni. V Lize mistrů je perfektní, všichni soupeři měli obrovský problém s naším středním pásmem, nemohli se tam vůbec dostat. Hodně taky pomáhá, že nám už delší dobu fantasticky chytá gólman.

Proč je ale tato hradecká taktika účinná jen v Lize mistrů?

Samozřejmě mě trošku zaráží, že v extralize nejsme schopní úplně přesně zahrát to, co nám v této soutěži nese úspěch. Ale od Vánoc náznaky zlepšení vidím, už jsme daleko agresivnější a pořád makáme na systému, aby nám už nehaprovalo, kdo se bude vracet. Pokud dobruslíme soupeře, má s tím každý potíže. Možná jsou na nás extraligoví soupeři při vzájemné znalosti i takticky lépe připraveni.

Nemůže být ale příčinou rozdílu hradeckých výkonů i výrazně větší tlak, pod nímž je Mountfield v domácí soutěži?

Všude čtu, jak nestačíme bruslařsky a podobně, ale když se zaměřím čistě na naše zápasy v Lize mistrů, tak nás nikdo nepřehrál. Přitom pořád vyzdvihujeme švédský hokej. Jasně produkuje výborné hokejisty a má skvělá mužstva, ale já si myslím, že jsme v přímé konfrontaci s ním obstáli. Mluvili jsme o tom i v kabině, jak je pro kluky velká motivace dokázat, že za švédskými hvězdy tolik nezaostávají, jak se pořád někde píše.

Foto: Jiří G. Novák

Kapitán Hradce Radek Smoleňák v akci před švédskou brankou.

Zdá se vám tedy přehnaná kritika, která se na úroveň českého hokeje valí?

Novináři hrozně ovlivňují ten dojem, protože pořád někde čtu, jak děláme všechno špatně. Za sebe musím říct, že mně vadí, jak se tady hráči podceňují. Už Mannheim v osmifinále a potom i Zug byli hodně silnými soupeři, ale kluci si s tím poradili, nebyli o nic horší nakonec nám každý protivník, včetně teď Djurgaardenu, dal za dva zápasy jen jeden gól.

Je to hodně i o přístupu?

Nejde jen o Mountfield. Když se podívám na poslední čtyři ročníky Ligy mistrů, české týmy jsou pokaždé v semifinále, ale tady se pořád něco kritizuje. Přitom ti kluci, co tady hrají, mají svoji kvalitu, ale musí se držet toho svého. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale my přece nemůžeme hrát švédský hokej nebo zkoušet nějaké kanadské praktiky. Spíš uspějeme s českou chytrostí, zodpovědností, disciplínou. Vážím si toho, že nám diváci v Hradci konečně mohli tleskat celý zápas. Hlavně pro ně je odměna, že si užijí finále s Frölundou doma.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko