Hlavní obsah

Nejhorší hokejový brankář na světě oslavil ve vězení čtyřicetiny

BUDAPEŠŤ

Svého času se o něm mluvilo jako o nejhorším profesionálním hokejovém gólmanovi na světě. Ještě víc než svými "výkony" v brance se nicméně Maďar rumunského původu Attila Ambrus proslavil jako lupič. Za zhruba tři desítky ozbrojených loupeží byl Ambrus odsouzen na 17 let do vězení, kde o víkendu oslavil své čtyřicáté narozeniny.

Článek

Ambrusova cesta z transylvánské vesničky Fitud až do vězení s maximální ostrahou v Sátoraljaújhely je nabita tolika událostmi, že by se sotva všechny vešly do jednoho filmu. I když v Hollywoodu se o to možná brzy pokusí, zájem zahrát si v Maďarsku nesmírně populárního lupiče dokonce podle agentury AP projevil i častý představitel nestandardních hrdinů Johnny Depp.

I osm let po odsouzení je totiž Ambrusův příběh hodně sledovaný. Muži s uhrančivou tváří a nezpochybnitelným šarmem chodí stále do vězení obdivné dopisy od mužů a nabídky k sňatku od žen.

Ambruse, jehož mnozí považují za novodobého Robina Hooda, však sláva tolik nevzrušuje. "Spíš se snažím udržet při životě," uvedl před dvěma lety v dosud posledním rozhovoru.

Přesvědčil tréninkovou pílí 

Jako brankář se Ambrus proslavil na začátku 90. let v Maďarsku, kam v roce 1988 utekl ze své vlasti stylem desperátů z dob Divokého západu - hranici překonal na spodku nákladního vozu vlaku. Hokejový nadšenec se snažil prosadit do elitního budapešťského týmu UTE, což se mu navzdory jeho brankářskému umění podařilo.

Podle agentury AP v tom byla ale spíš lítost jeho zaměstnavatelů a také špatná finanční situace týmu, jenž si nemohl dovolit lepší hráče. Ambrus na stadiónu bydlel, pracoval zde jako správce, jezdil s rolbou, ale hlavně nesmírně tvrdě trénoval.

Především jeho až abnormální tréninková píle nakonec přesvědčila trenéry, aby mu dali šanci. Už tím mu ovšem zadělali na status legendy - Ambrusovy výsledky v brance byly opravdu mimořádné i na maďarskou ligu. Samozvaný brankář dokázal obdržet v jednom utkání 23 gólů, úctyhodná je také jeho pětizápasová série, během níž inkasoval dohromady osmaosmdesátkrát.

Lupič-gentleman 

A protože horentní sumy v maďarském hokeji si nevydělávají ani hvězdy, natož hráči Ambrusova kalibru, dostal se mladý dobrodruh brzy na scestí. V roce 1993 vyloupil první poštu, po níž brzy následovaly další, a také banky či pobočky cestovních kanceláří. Přestože své nově nabyté bohatství vůbec neskrýval, byl zatčen až šest let poté, kdy už si ozbrojenými loupežemi vydělal v přepočtu kolem miliónu dolarů.

Maďarská veřejnost mu brzy přiřkla přezdívku "Whiskey Robber", podle jeho koníčku dát si panáka whiskey poblíž místa, které právě vyloupil. Ambrusova popularita se díky relativně gentlemanskému způsobu loupeží, při nichž nikomu fyzicky neublížil, vyšplhala v roce 1999 v průzkumu veřejného mínění až k 80 procentům.

Svou pohádku o moderním Robinu Hoodovi navíc Ambrus ještě vyšperkoval svým útěkem z vězení, kde si tak pobyl necelého půl roku. V červenci roku 1999 se mu totiž za pomoci lana svázaného z povlečení, elektrických kabelů a tkaniček od bot podařilo z budapešťského vězení uprchnout. Za následujícího čtvrt roku vyloupil další tři spořitelny, než byl dopaden podruhé, tentokrát už definitivně.

Na svůj podivuhodný osud v nepříliš častých rozhovorech nežehrá, jediné, co ho trápí, že nemůže pravidelně sledovat oblíbenou NHL a v ní svého největšího hrdinu - českého gólmana Dominika Haška. "Na maďarské veřejnoprávní televizi dávají jen krátké klipy," postěžoval si z vězení, kde by měl strávit ještě devět let.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko