Hlavní obsah

Podle hokejistů rozhodl opět nevydařený vstup a zbytečné fauly

MOSKVA

Čeští hokejisté mohli v neděli proti Rusku zaútočit poprvé po pěti letech na triumf v jednom z turnajů Euro Hockey Tour, ale místo toho jim sborná ukázala, že je aktuálně nad jejich síly. Podle českých hráčů se na porážce 1:5 podepsal opět nevydařený vstup do utkání a také zbytečné fauly, které pomohly týmu trenéra Vjačeslava Bykova ke třem trefám v přesilových hrách.

Článek

"Čekali jsme, s čím Rusové přijdou. Prvních deset minut bylo z naší strany slabých a dostali jsme dva rychlé góly. Pak jsme se vrátili gólem na 1:2, byl to pak docela dobrý zápas, ale potom jsme udělali hodně zbytečných faulů a oni toho využili," řekl v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas kapitán Jan Bulis. "Věděli jsme, že skoro všechny góly dávají Rusové v přesilovkách, ale bohužel. Za stavu 1:5 se už nedalo nic dělat."

Podle Bulise byla škoda, že se nepodařilo vyrovnat na začátku druhé třetiny na 2:2. "Oni měli také hodně šancí, ale kdyby to bylo 2:2, tak by se stáhli, znervózněli by jako na olympiádě. Tahali by to sami individuálně. Chtěli jsme toho dosáhnout, ale nepovedlo se," připojil útočník Chimiku Moskevská oblast, který loni získal bronz v Turíně a stříbro na mistrovství světa v Rize.

Tým na turnaji dokázal vstřelit jedenáct branek, ale propadl především v defenzivě. Inkasoval totiž patnáctkrát. "Ale dneska útočníci neodvedli dobrou práci. Na jeden gól se nedá vyhrávat," podotkl Bulis. "V obraně by to chtělo urovnat, gólmany z toho nemůžeme vinit. Góly buď byly nešťastná náhoda, nebo to bylo od soupeře perfektně sehrané, takže jsme moc šanci neměli. Problémem byla spíš komunikace mezi útočníky a beky i mezi beky a gólmany."

Útočníkovi, který se v létě vrátil do Evropy z Vancouveru, se také nelíbilo, že tým nedokázal odehrát ani v jednom utkání povedený celý zápas. "Se Švédskem jsme měli perfektní dvě třetiny, ale nechali jsme je vrátit do zápasu. S Finy jsme prohrávali 0:3 a to se nesmí stávat. Mysleli jsme, že to bude lehký soupeř, a nebylo to tak. Měli štěstí, že jsme to stáhli," prohlásil.

Výbornou formu měla čtvrtá formace

Jedinou branku Rusům vstřelil Václav Skuhravý a potvrdil výbornou formu čtvrté formace s Petrem Kumstátem a Štěpánem Hřebejkem. "S našimi výkony jsme spokojení, s výsledky ale ne. A na ty se hokej hraje, takže spokojenost je tak na půl. Uhráli jsme jen čtyři body," podotkl Skuhravý.

Jeho lajna se postarala o šest z jedenácti branek na turnaji a jeho klubovou spolupráci z Karlových Varů oživil nejproduktivnější český hráč Channel One Cupu, českobudějovický Štěpán Hřebejk. "Je rychlý a hbitý. Jsme všichni zvyklí hrát dopředu a nikdo dozadu, takže jsme si řekli, kdo se první bude vracet, a snažili se hrát co nejvíce v útočném pásmu. Vyšlo nám to, bylo tam i trošku štěstí," hodnotil spolupráci Skuhravý.

V neděli proti Rusku mohla jeho formace do vývoje také hodně promluvit, ale Kumstát svou šanci na vyrovnání promarnil. "Mohlo se to vyvíjet jinak, vzápětí jsme dostali na 3:1 a už to bylo horší. Rozhodlo, že jsme byli hodně vylučovaní a Rusové měli perfektní přesilovky. Navíc, když je to v deváté minutě 0:2, tak se to těžko dotahuje," dodal Skuhravý.

Rusko je o krok před zbývajícím triem evropské tour

Třiadvacetiletý karlovarský gólman Lukáš Mensator se napočtvrté dočkal v národním týmu celého zápasu, ale musel strávit vysokou porážku. "Osobně jsem si to zkusil zahrát si proti Rusům na domácí půdě a je to určitě zkušenost k nezaplacení. Člověk vidí, na jaké úrovni je mezinárodní hokej a zvlášť oni. Dostal jsem sice pět branek, ale musím si z toho vybrat ty pozitivní věci," podotkl po utkání.

Rusko je podle něj v současné době výkonnostně o krok před zbývajícím triem účastníků evropské tour. "Postavili navíc tady v Moskvě velice silný mančaft a myslím si, že musíme uznat, že byli daleko lepší. A když prohráváte 0:2, tak je to těžké s každým, i když jsme třetinu dokázali ještě dohrát 1:2 a byli jsme pořád v zápase," navázal Mensator.

I on litoval začátku druhé části, kdy mohlo přijít vyrovnání. "Ale o tom hokej je - hra chyb. Potvrdilo se pravidlo nedáš - dostaneš. Kdyby Petr Kumstát dal na 2:2, taky by zápas vypadal trošku jinak. Teď už se s tím ale nedá nic dělat," dodal Mensator.

Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.Rusko3300011:29
2.Finsko3110110:115
3.Česko3101111:154
4.Švédsko300036:100
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko6500119:615
2.Finsko6210314:168
3.Česko6201317:257
4.Švédsko6200412:156

Reklama

Související témata: