Hlavní obsah

Na MSJ se představí i favorit na jedničku draftu 2009 Tavares

Vycházející hvězdy světového hokeje se představí na blížícím se mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Pardubicích a Liberci. Fanoušci se mohou těšit hned na několik zajímavých jmen. Například v kanadské nominaci nechybí sedmnáctiletý talent John Tavares, který je hlavním favoritem na pozici jedničku draftu v roce 2009.

Článek

Juniorská OHL udělila Tavaresovi výjimku a mohl být draftován už jako čtrnáctiletý. V jedné z tria nejvyšších juniorských soutěží v Kanadě debutoval už tři dny po svých patnáctých narozeninách. Loni se do nabitého kanadského kádru pro mistrovství světa dvacítek nedostal, přestože měl skvělou sezónu. V dresu Oshawy Generals nasbíral v 67 zápasech 134 bodů a vstřelil 72 branek. Toto střelecké představení bylo lepší i než předvedl ve stejném věku slavný Wayne Gretzky.

"Bylo pro mě velice těžké, že jsem se nedostal do nominace. Byla to nová zkušenost a něco, s čím jsem se ještě nikdy nemusel potýkat. Přesto jsem se radoval, když kluci získali zlato. Chci si to prožít teď, mít na krku zlatou medaili a poslouchat národní hymnu," zasnil se v rozhovoru pro kanadská média Tavares, který má v OHL skvělou bilanci 279 bodů za 141 tref a 138 asistencí v 162 zápasech.

Handicapem je datum narození 

Tavaresovým handicapem do budoucna je jeho datum narození 20. září. Je to totiž o pět dnů později než je limit stanovený na draft NHL. Místo v nadcházejícím roce tak může přijít na řadu až v roce 2009, takže přijde o celou jednu sezonu v prestižní zámořské soutěži. Tavaresův agent Bryan Deasley se proto snaží lobovat za výjimku.

Kdyby tento nestandardní požadavek prošel, zařadil by se kanadský talent i mezi hlavní favority nadcházejícího draftu. V současné době je kandidátem na jedničku Tavaresův spoluhráč v dresu kanadské dvacítky, centr Steven Stamkos, či další talent obránce Drew Doughty.

Kanada přijede bez několika hvězd

Řada hvězd posledních dvou výběrů nováčků prestižní zámořské soutěže se v Pardubicích a Liberci nepředstaví, protože se už prosadily do NHL. Kanada například nemůže využít dvojku loňského draftu Jordana Staala z Pittsburghu, tehdejší trojku Jonathana Toewse z Chicaga či letošní šestku Sama Gagnera z Edmontonu. Do NHL se prosadili také James Sheppard v Minnesotě, Milan Lucic v Bostonu a David Perron v St. Louis.

Výrazné osobnosti, které by se věkově mohly ještě na šampionátu objevit, musí oželit i Američané. Jedná se o jedničky draftu - beka Erika Johnsona ze St. Louis a útočníka Patricka Kanea z Chicaga - i o forvarda Petera Muellera z Phoenixu. Český tým kvůli klubovým povinnostem přišel o Jiřího Tlustého, který bojuje o první tým Toronta.

Dvojka letošního draftu chybět nebude 

Chybět naopak nebude v dresu USA letošní dvojka James vanRiemsdyk. Kanada má v kádru čtyři hokejisty z první jedenáctky draftovaných z letoška: beky Karla Alznera, Thomase Hickeyho, útočníky Kyla Turrise a Brandona Suttera. Pokračovatel slavného rodu je synem současného trenéra New Jersey Brenta Suttera. Ve výběru kouče Miloslava Hořavy má patřit k tahounům letošní sedmička draftu Jakub Voráček, který po nadějném kempu v Columbusu ještě šanci v prvním týmu nedostal.

Kanadský brankář Jonathan Bernier, jehož si vzalo Los Angeles v roce 2006 jako jedenáctého v pořadí, si odbyl při startu letošního ročníku v Londýně premiéru v NHL za Kings, ale po čtyřech odchytaných duelech byl poslán zpět do Lewistonu do QMJHL. V Česku tak bude stejně jako americký útočník Kyle Okposo, který podepsal ve středu smlouvu s New Yorkem Islanders a do jeho kádru se zařadí po skončení šampionátu.

Přijede i nejlepší útočník minulého šamiponátu

Zajímavá jména na turnaji ale neurčuje jen nejvyšší pozice na draftu. Například ruský útočník Alexandr Čerepanov letos přišel na řadu až na 17. pozici a možná mu uškodil i fakt, že Rusko se nepřipojilo ke smlouvě mezi IIHF a NHL o odchodu hráčů do zámořské soutěže. Jako sedmnáctiletý byl vyhlášen nejlepším útočníkem na minulém šampionátu dvacítek a druhou sezonu se prosazuje v ruské superlize v dresu Omsku.

Na turnaji bude hrát i syn současného trenéra ruské reprezentace Vjačeslava Bykova Andrej. Nikoliv však za Rusko, ale za Švýcarsko, kde žije. Devatenáctiletý hráč Fribourgu nenastupuje jako jeho slavný otec v obraně, ale v útoku. V kádru ruské sborné je zase Viktor Tichonov, vnuk stejnojmenného legendárního trenéra CSKA Moskva, sovětské i ruské reprezentace.

Enroth už chytal i za seniory 

Švédové zase mají ve svém kádru hráče se zkušenostmi ze seniorské reprezentace. Gólman Jhonas Enroth ze Södertälje má na kontě i vychytané vítězství proti českému národnímu týmu z listopadového turnaje Karjala v Helsinkách.

Dánové představí útočníka Larse Ellera, který se jako třináctka letošního draftu zapsal do historie ve své zemi. Byl nejvýše draftovaným dánským hráčem, který vyrůstal v této severské zemi. Předčil ho sice v roce 1964 na desáté pozici Jan Popiel, ale ten vyrůstal v Kanadě.

Reklama