Hlavní obsah

Kanadská dvacítka obhájila v Pardubicích zlato z MS

PARDUBICE

Kanada získala už čtrnácté zlato z MS hokejistů do 20 let. O čtvrtý triumf v řadě se v prodloužení pardubického finále se Švédy postaral vítězný gól útočníka Halischuk. Seveřané sice během boje o titul smazali dvoubrankové manko, ale nakonec jásalo mládí z kolébky hokeje.

Článek

Kanadě, hrající sedmé finále šampionátu dvacetiletých v řadě, hodně pomohl šťastný úvodní gól. Již po 87 sekundách hry po zmatku před Enrothem dostal puk za brankovou čáru pamětník loňského titulu Marchand s nechtěným přispěním strážce švédské svatyně. Spolu s kanadským střelcem byl u minulého i letošního zlata také kapitán Alzner.

Rychle obdržený gól ještě zvýšil počáteční švédský respekt z protivníka, který účelně bránil už ve středním pásmu a využil hned svou první přesilovku. Do konce Motinova trestu scházelo 26 sekund, když rychlou kombinaci Turrisova útoku zakončoval trefou do odkryté části branky Giroux.

Švédové se zvedli až ve druhé části, obrovskou gólovou příležitost ale zahodil P. Berglund, v početní výhodě se neprosadil Alcén. Kanaďané však hráli velmi disciplinovaně a soupeř se obtížně probíjel před jejich branku. Když už se tam přece jen dostal, narážel na spolehlivě chytajícího Masona.

Navíc se projevovala technická vyspělost hráčů zámořského výběru, Švédové nestíhali a chyby napravovali jen za cenu faulů, takže museli prožít čtyři oslabení v rychlém sledu. Parádní zákroky pak předváděl brankář Enroth, jenž zmařil veliké šance Matthiasovi i Stamkosovi.

Švédové si vynutili prodloužení v poslední minutě 

Na začátku třetí části po chybné rozehrávce Švédů nejproduktivnější z Kanaďanů Turris trefil tyčku. Trest za Matthiasovo hákování však za 11 vteřin početní výhody připravil Carlsson, jenž po Alcénově přihrávce zpoza branky poprvé ve finále překonal kanadského brankáře.

Mason se těsně před utkáním dozvěděl, že byl v zámořské juniorské lize překvapivě vyměněn z Londonu do Kitcheneru a měl pak ve třetí třetině hodně práce, protože Švédové snížením našli velikou chuť.

Stáhli hru jen na dva útoky, rapidně zlepšili bruslení i důraz a na delší čas se nastěhovali do obranného pásma kanadského celku. Švédská proměna byla až neuvěřitelná, ofenzivní zteči veleli centři Berglund s Backlundem a vyrovnání několikrát viselo ve vzduchu. Möller ani Hedman v přesilovce sice netrefili branku, ale půldruhé minuty před koncem Švédové zkusili power play a 38 vteřin před třetí sirénou Larsson dopravil puk do sítě.

O čtvrtém titulu v řadě rozhodl Halischuk 

Bylo vyrovnáno a při pohledu na poměr střel 3:14 v poslední třetině docela zaslouženě. Kanada doplatila na přehnaně opatrnou hru v závěru, kdy slevila z napadání a jen vyhazovala puky. Finále šampionátu dvacítek se tak po osmi letech muselo prodlužovat.

Do velké šance se v nastavení dostal Lagerström, Mason proti němu včas scvaknul betony. Rozhodnutí přišlo vzápětí na druhé straně, kde se Matthias drze natlačil před branku a rozboural tam bránící hráče tak, že dojíždějící Halischuk v čase 63:36 min. dostal puk do sítě. Bouře kanadské radosti vypukla na ledě i v hledišti, kde měli vítězové velkou diváckou podporu. Švédové poznali přemožitele až ve finále a stříbrné medaile, první po dvanáctileté pauze, přebírali se smutkem v očích.

Finále MS do 20 let:
Kanada-Švédsko 3:2 v prodloužení
Branky: 2. Marchand, 18. Giroux, 64. Halischuk - 46. Carlsson, 60. Larsson, hlavní rozhodčí Šindler (ČR) a Bulanov (Rus.), vyloučení 4:5, využití 1:1, 7067 diváků, třetiny 2:0, 0:0, 0:2 - 1:0.
Kanada: Mason – Alzner, Doughty, Hickey, Schenn, Pyett, Godfrey, Subban – Gillies, Sutter, Legein – Marchand, Turris, Giroux – Tavares, Matthias, Halischuk – Holzapfel, Stamkos, Simmonds – Boychuk.
Švédsko: Enroth – Carlsson, K. Berglund, Motin, Hedman, Moe, Andersen, Eklund – Möller, P. Berglund, Alcen - Figren, Anderson, Svensson Päjärvi – Kempe, Backlund, Lagerström – T. Forsberg, Lundh, Larsson - Hagelin.
Fakta a statistiky MS do let
Nejlepší hráči šampionátu na jednotlivých postech - brankář: Steve Mason (Kanada), obránce: Drew Doughty (Kanada), útočník: Viktor Tichonov (Rusko).
All Star: Mason (Kanada) - Hedman (Švédsko), Doughty (Kanada) - P. Berglund (Švédsko), van Riemsdyk (USA), Tichonov (Rusko).
Kanadské bodování: van Riemsdyk (USA) 11 (5+6), Filatov (Rus.) 9 (4+5), Slovák (SR) 9 (2+7), Turris (Kan.) 8 (4+4), Jacquemet (Švýc.) a Skokan (SR) oba 8 (2+6), Schroeder (USA) 8 (1+7), Wilson (USA) a Rymarev (Kaz.) oba 7 (6+1), Figren (Švéd.) a Tichonov (Rus.) oba 7 (5+2), Marchand 7 (4+3), P. Berglund a Backlund oba (Švéd.) oba 7 (3+4),...Voráček 6 (0+6), Frolík 5 (5+0), Ondráček 5 (0+5), Sklenář 4 (4+0), Bártek (všichni ČR) 3 (2+1).
Konečné pořadí: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko, 4. USA, 5. Česko, 6. Finsko, 7. Slovensko, 8. Kazachstán, 9. Švýcarsko, 10. Dánsko.
Předpokládané složení skupin pro příští MS v Ottawě (26. 12. 2008-5. 1. 2009), které ještě musí potvrdit IIHF - A: Kanada, USA, Česko, Kazachstán, Německo, B: Švédsko, Rusko, Finsko, Slovensko, Lotyšsko.

Reklama

Související témata: