Hlavní obsah

Štrba se chce v Petrohradu předvést kvůli dalšímu angažmá

PETROHRAD

Ve velmi dobrém světle se v Petrohradu ukazuje útočník pražské Sparty Martin Štrba. Důrazný centr první formace má velkou zásluhu na tom, že český mistr vyhrál oba zápasy v základní skupině turnaje Super Six a v sobotním rozhovoru s ČTK a deníkem Sport přiznal, že mu pomáhá i zvláštní motivace. Po sezóně mu totiž ve Spartě končí smlouva.

Článek

"V první řadě jsem rád, že se daří naší lajně i celému týmu a vyhráváme. Já osobně jsem se sem těšil, protože jsem chtěl zjistit, jestli mám na to, abych to mohl jít zkusit ven. Po konfrontaci s Finy i Švýcary si myslím, že na tom nejsem tak špatně," řekl Štrba, který dres Sparty obléká od roku 2005.

Současná smlouva mu po sezóně končí a podle všeho další nabídku nedostane. "Nějaké zprávy ze Sparty mám a řekl bych, že nejsou moc dobré. Budu se snažit je přesvědčit o tom, že se mýlili, a když to nevyjde, tak se chci ukázat, abych šel do jiného týmu," přiznal útočník, který měl v pražském týmu často zdravotní problémy a řadu zápasů vynechal. "Pro mě je priorita zůstat," řekl jedenatřicetiletý hokejista.

Od začátku sezóny bojuje s ekzémem

Stoprocentně fit není ani v současnosti, už od začátku sezóny bojuje s nepříjemným ekzémem na těle. "Mám ho od srpna, hned jak jsem se oblékl do ribana, tak to vyskočilo," uvedl Štrba.

Přestože je v permanentní péči lékařů, ekzém se jim ho odstranit nepovedlo. "Nevíme si s tím rady. Byl jsem u léčitele, indického doktora, čínského... Teď se to o 70 procent zlepšilo, ale po zápase je to horší. Vždy potřebuju den, kdy se nezpotím, aby se tělo zklidnilo," řekl. Při zápase ekzém cítí vždy prvních dvacet minut. "To mě bolí celé tělo. Pak si na to zvykne. Musím to vydržet, co se dá dělat. Na výkon na ledě to ale nemá vliv," tvrdil.

Dokazuje to i Petrohradu, kde si zatím připsal sice jen dva kanadské body, ale na ledě byl při všech osmi gólech elitní formace. Podle Štrby Spartě pomohla i role odepisovaného týmu. "Loni byli kluci za favorita skupiny, měli hrát s Hämeenlinnou o postup do finále a vše skončilo v prvním zápase. Žilina byla pod tlakem, ale prohráli jsme. Teď to bylo podobné v našem zápase proti Oulu, které bylo favoritem a my jsme neměli co ztratit," prohlásil bývalý hráč Českých Budějovic.

Po fyzické stránce se cítí dobře

Přestože má Sparta za sebou náročný program, Štrba se po fyzické stránce cítí dobře. Síly mu nedocházejí. "Je to v pořádku. Uvidíme, jak se to projeví pak doma. Myslel jsem, že to bude horší, ale možná i díky tomu, že se chce člověk zviditelnit a reprezentuje Spartu i český hokej, tak z toho nechce udělat žádnou blamáž," konstatoval urostlý útočník.

V neděli čeká Spartu finále a Štrba stejně jako většina jeho spoluhráčů předpokládá, že nastoupí proti Metallurgu Magnitogorsk. "Řekl bych, že jo. Viděl jsem třetinu jejich zápasu proti MODO a půjdu se podívat i dnes. Znám je z dob, kdy jsem tady byl, což jsou tři roky. Už tehdy měli výborný tým a letos si myslím, že jsou tady nejlepší," uvedl Štrba, který v roce 2004 působil krátce ve Spartaku Moskva. Přesto věří, že sparťané mohou potřetí překvapit. "Budou mít v nohách dnešní zápas, my jsme odpočívali a hlavně na nich je obrovský tlak. Musí vyhrát. My jen překvapujeme," podotkl.

Důležité podle něj bude, aby si Sparta pohodu přenesla i do extraligy. K turnaji Super Six přistupovala stejně jako ke startu na Spenglerově poháru v roce 2004, kdy se týmu v domácí soutěži nedařilo, v Davosu se však dal dohromady a poté vyhrál extraligu. "Řekli jsme si, že to tady zkusíme pojmout stejně a jeli jsme sem se stejným předsevzetím. Doufám, že nám to podaří přenést do ligy," uvedl Štrba.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec