Hlavní obsah

Hokejisté Sparty se ve finále Super Six utkají s Magnitogorskem

PETROHRAD

Hokejisté pražské Sparty se v nedělním finále turnaje evropských mistrů utkají s Metallurgem Magnitogorsk. Ruský šampión v sobotu porazil v posledním dramatickém zápase základních skupin Slovan Bratislava 2:1 po samostatných nájezdech. Duel rozhodl Alexej Kajgorodov, který dokázal finského brankáře ve službách slovenského týmu Hoviho překonat dvakrát.

Článek

Ruský tým začal očekávaným náporem, ale jeho výsledkem byly pouze dvě tyčky, které nastřelili Kajgorodov a Mirnov. Slovan tlak přečkal a ve 12. minutě poprvé zahrozil. Kropáč však trefil také pouze brankovou konstrukci. Při první přesilovce bratislavského týmu byl blízko otevření skóre Hreus, ale brankáře Scotta překonal až o chvilku později Uram, který se trefil přesně pod horní tyčku.

I po první přestávce měla hra podobný obraz, Metallurg se tlačil do útoku, Slovan pozorně bránil a čekal na rychlé brejky. Vyrovnat mohl ve 33. minutě Sevostjanov, na druhé straně zahrozil Pištek a zejména ve 38. minutě aktivní Uram. Ve třetí části se tlak ruského celku ještě vystupňoval, Marek však ve 46. minutě nestihl zasunout puk za brankovou čáru a pozorný Hovi si poradil i s řadou tvrdých střel.

Diváci se dočkali vyrovnání

Ve 49. minutě se více než šest tisíc diváků dočkalo. Štrbákovu střelu od modré v přesilové hře tečoval za záda finského gólmana bruslí Koroljov a český rozhodčí Minář branku po dlouhé konzultaci s kolegou u videa uznal. Další gól již v normální hrací době nepadl a muselo se prodlužovat. Magnitogorsku nepomohl ani fakt, že soupeře výrazně v poměru 41:15 přestřílel.

Nerozhodlo se ani v nastavené pětiminutovce a postupujícího do finále určily samostatné nájezdy. V těch se v brance Metallurgu objevil místo Scotta Mezin a tento krok se trenéru Postnikovovi vyplatil. Mezina sice hned v prvním nájezdu překonal Hujsa, ale Uram a Kapuš neuspěli. Hovi nejprve zlikvidoval pokusy Kudrny a Marka, Kajgorodov však zvládl skutečnost, že musí svůj pokus proměnit, a vyrovnal.

Centr elitní řady ruského týmu se vzápětí prosadil ještě jednou, a protože Hujsa na druhý pokus neuspěl, posledním soupeřem Sparty na turnaji bude Magnitogorsk.

Výsledek - skupina B - divize Alexandra Ragulina:
Slovan Bratislava - Metallurg Magnitogorsk 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Uram (Döme) - 49. Koroljov (Štrbák), rozhodující nájezd Kajgorodov. Rozhodčí: Minář (ČR), Reiber (Švýc.) - Gienke (Nor.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 6481.
Konečná tabulka:
1. Magnitogorsk211015:15
2. Slovan Bratislava210106:34
3. MODO Hockey200021:70

Reklama