Hlavní obsah

Jarda by neměl hrát tak v rohu, radí Jágrovi legendární Zábrodský

PRAHA

Když Vladimír Zábrodský během sobotního vyhlašování ankety Sportovec roku symbolicky převzal za celý tým hokejových mistrů světa z roku 1947 Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu, měl v očích slzy. Možná i proto, že od legendárního triumfu v Praze na Štvanici uběhlo už víc než šedesát let. Však také první kroky jedné z největších postav československého hokeje vedly během bleskové návštěvy v Česku právě na vltavský ostrov.

Článek

„Štvanice je pořád stejná, tak jako to bylo. Není v ideálním stavu, ale důležité je, že mají žáci kde trénovat,“ uvedl čtyřiaosmdesátiletý Zábrodský po skončení slavnostního vyhlášení při rozhovoru s novináři. „Je tam víc míst k sezení, přímo naproti bývalé prezidentské tribuně, kde na mě po naší prohře se Švédy lidi skandovali ‚Zábrodský koukej, jak se hraje hokej‘,“ zavzpomínal na atmosféru při světovém šampionátu.

Na historicky první československé zlato z MS tehdy dosáhl tým pod vedením legendárního kouče Mika Buckny ve složení Modrý, Jarkovský - Pácalt, Sláma, Trousílek, Pokorný, Šťovík, - Troják, Zábrodský, Konopásek, Roziňák, Bouzek, Stibor - Kus, Drobný. „Lidi byli tenkrát ohromní. Milovali nás a my zase milovali je,“ přenesl se dojatým hlasem do doby dávno minulé.

Při vyhlašování měl přebírat ocenění s další legendou, svým někdejším spoluhráčem Stanislavem Konopáskem, za nějž se však večera zúčastnil syn. „Standa není zdravotně úplně v pořádku. To mě hodně mrzí,“ litoval Zábrodský neuskutečněného setkání. Sám je přitom až v neuvěřitelné kondici. „Hraju hodně tenis s vnučkami,“ vysvětloval, jak se udržuje ve formě.

Jágra to táhne do strany

Na jeho řeči navíc ani není poznat, že žije od roku 1965 ve Švédsku. „My s manželkou mluvíme doma česky. Taky si piluji rodný jazyk četbou týdeníku Gól, který mi posílá jeden fanda, a luštěním křížovek, ty mi zase posílá jeden příbuzný. Cítím se pořád jako Čech, starší syn také. Jen mladší syn už je do Švéda,“ líčil. Jen ho mrzí, že do Česka nezajede častěji. „Jezdil bych, ale manželka není docela fit,“ podotkl smutně.

I přes pokročilý věk je stále nadšeným fanouškem hokeje. Ve Stockholmu bydlí co by kamenem dohodil od krásné haly Globen a rád se na své následovníky zajde podívat. „Raději ale na nároďák, to je o něco klidnější. Když hrají kluby, tak tam fanoušci řvou, že se to nedá poslouchat,“ líčil s úsměvem.

Přehled má i o zámořské NHL. „Tu sleduji, mám doma všechny ty kanály. Jágrovi to teď moc nejde,“ připomněl největší českou hvězdu. A vzápětí přidal pro forvarda New Yorku Rangers radu. „On je Jarda ohromný technik, ale hraje trošičku moc v rohu. Nějak moc ho to táhne do strany,“ prohlásil historicky druhý nejlepší střelec národního týmu (158 branek - pozn. aut.). Mezi hokejem své doby a tím dnešním mnoho rozdílů neshledává. „Technika je vlastně pořád stejná. Jen tempo je daleko vyšší. Jenže dneska je na střídačce pětadvacet hráčů. Nás tehdy bylo deset,“ dodal Zábrodský.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články