Hlavní obsah

Marek vystřílel Magnitogorsku finálové vítězství v Super Six nad Spartou

PETROHRAD

Český útočník Jan Marek zařídil čtyřmi body vítězství ruského Magnitogorsku 5:2 v nedělním finále turnaje evropských mistrů Super Six nad pražskou Spartou. Český šampión tak nepřerušil nadvládu ruských celků, které vyhrály všechny předchozí ročníky Super Six. V Petrohradu se společně s Markem z prvenství v turnaji radoval i Jaroslav Kudrna.

Článek

Čeští hráči Magnitogorsku byli hned u prvního gólu utkání. Jaroslav Kudrna před brankou přihlížel, jak Jan Marek přesným švihem trestá vyloučení Langhammera. Duba za okamžik vychytal Kajgorodova, jehož nájezd rozhodl semifinále proti Slovanu Bratislava. V poslední minutě ale Martin Podlešák vyjel z rohu a tvrdou bekhendovou střelou vyrovnal.

Ruský tým měl znovu lepší start i po přestávce, další přesilovku znovu využil Jan Marek. Bývalý hráč Sparty pronikl po levém křídle a se štěstím propasíroval puk za záda Duby, gól musel potvrdit videorozhodčí. Pak ale sparťané měli více jak minutovou přesilovku 5 na 3. Odražená střela se dostala ke Štrbovi, ten se neukvapil a nabil Jiřímu Vykoukalovi. Zkušený bek neomylně zavěsil.

Hokejisté Magnitogorsku znervózněli a na ledě se začalo jiskřit. Po několika rozmíškách se opět radovali Rusové, Tomáše Dubu švihem zpoza obránce prostřelil Igor Mirnov.

Hrál se rychlý hokej s vysokým nasazením, Sparta se s blížícím koncem snažila o vyrovnání. Do otevřené obrany se prodral znovu Mirnov a po přihrávce Jana Marka druhým gólem v utkání definitivně rozhodl. Magnitogorsk tak navázal na vítězství Omsku, Dynama Moskva a Kazaně z předešlých tří let. Ruský tým vyhrál prémii pět miliónů korun, Sparta inkasuje polovinu. Utkání bylo posledním v historii Super Six, turnaj příští rok nahradí Liga mistrů.

Nejlepším útočníkem turnaje byl vyhlášený sparťan Tomáš Netík, brankářem Sasu Hovi ze Slovanu Bratislava a obráncem Vitalij Aťjušov z vítězného Magnitogorsku. Ten zároveň převzal cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Sparta Praha - Metallurg Magnitogorsk 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 20. Podlešák (Vaic), 31. Vykoukal (Netík, Štrba) - 3. Marek (Kudrna, Aťjušov), 26. Marek, 39. I. Mirnov (Aťjušov), 59. I. Mirnov (Aťjušov, Marek), 60. Kajgorodov (Marek, Varlamov). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Vinnerborg (Švéd.) - Goljak (Běl.), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:2. Diváci: 9788.
Sparta Praha: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Hanzlík, Tabaček, Jerofejevs, Černošek - Ton, Štrba, Netík - Melichárek, Langhammer, Dragoun - Hromas, Vaic, Podlešák - Mrňa, Becker, Švagrovský. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.
Metallurg Magnitogorsk: Scott - Aťjušov, Varlamov, Selujanov, Malenkych, Štrbák, Birjukov, Savin, Bulin - Marek, Kajgorodov, Kudrna - Gladškich, J. Fjodorov, Kuljomin - I. Mirnov, Koroljov, Platonov - Babenko, Sevostjanov, Gusmanov. Trenér: Valerij Postnikov.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko