Hlavní obsah

Odchod legendy! Zemřel bývalý hokejový reprezentant Karol Fako

Ivan VilčekSport.czPrávo

Ve věku 88 let zemřel skvělý hokejista, bývalý československý reprezentant Karol Fako. V sobotu o to informovala webová stránka hokejového klubu HC Slovan Bratislava.

Foto: Profimedia.cz

Ve věku 88 let zemřela výrazná postava slovenského hokeje Karol Fako

Článek

Fako se narodil v roce 1931 v Bratislavě a s hokejem začínal v roce 1945 v místním klubu ŠK. V sezóně 1948/1949 nastoupil ke svému prvnímu ligovému utkání. V létech 1952 až 1956 hrál v klubech ATK Praha, ÚDA Praha a v klubu Tankista.

Po návratu do Bratislavy odehrál dalších osm sezon ve Slovanu. Jednu sezonu pak ještě nastupoval za Slovan Hodonín. V nejvyšší soutěži odehrál celkem k 311 utkání a dosáhl 121 branek.

Mistr kliček a blafáků

Za československé reprezentační mužstvo nastupoval s přestávkami od roku 1951 do roku 1959. Byl držitelem bronzové medaile z mistrovství světa v roce 1959. Na pražské Štvanici v památném utkání proti Kanadě přihrál Miroslavu Vlachovi na gól na 5:3.

Byl mistrem kliček a blafáků, u spoluhráčů získal přezdívku Frmol. Patřil ke skvělé generaci technických hráčů Slovanu Bratislava, jako byli Starší, Černický, Gregor a další. V Bratislavě se proto s oblibou skandovalo „Starší, Fako, Černický, ti to hrají technicky."

Po ukončení kariéry trénoval Fako ve Slovanu, ve Švýcarsku, Rakousku a Itálii. Dva roky byl trenérem juniorských výběrů Československa (1970-1972). V roce 2004 byl uveden do Síně slávy slovenského hokeje.

Reklama