Hlavní obsah

Výborný: Hráči mě překvapili, teď aby si to přenesli do extraligy

PETROHRAD

Hokejisté pražské Sparty příjemně překvapili na historicky posledním turnaji Super Six svými výkony i trenéra Františka Výborného. Po finálové účasti v Petrohradě kouč doufá, že jeho svěřenci budou v podobném duchu pokračovat i v extralize.

Článek

Před začátkem turnaji byla Sparta považována za outsidera skupiny, ale porazila finské Oulu i švýcarský Davos a až ve finále nestačila na hlavního favorita Metallurg Magnitogorsk .

"Věřil jsem hráčům, že budou bojovat. Ale že ukážou takové srdce, že budou padat do střel... Na takovém turnaji by měli hrát maximálně obětavě, ale tady to dělali i kluci, kteří to v lize nedělají. Skutečně šli nad rámec," uvedl Výborný v rozhovoru pro ČTK a deník Sport.

Druhým místem Pražané navázali na svůj úspěch z roku 2000, kdy také hráli finále Evropské ligy, a postarali se o nejvýraznější výsledek českého klubového hokeje. Přitom se v Rusku představili bez své hlavní letní posily Petra Nedvěda či další ofenzivní opory Michala Sivka.

Řada hráčů se uplatnila nejen bojovností, ale i dobrou hrou. "Narostli do hokejového umění," řekl zkušený kouč na adresu Podlešáka, Hromase, Dragouna či Langhammera.

Zlepšení potřebují sparťané přenést do extraligy

Výborný si ale stejně jako hráči uvědomuje, že zlepšení se potřebují sparťané přenést i do extraligy. "Hned po finále jsme jim v kabině řekli, že by to bylo dobré. Aby jim to sebevědomí zůstalo. Na druhou stranu jsem tady viděl věci, které jsou v naší lize lepší," poukázal Výborný například na fakt, že za vysokým procentem úspěšnosti přesilových her proti Kärpätu stál i pasivní pohyb bránící finské čtveřice.

Sparta zažila zcela opačné pocity než před rokem, kdy do Petrohradu cestovala s finálovými ambicemi a po dvou porážkách nepostoupila. Navíc selhala proti slabé Žilině, která se v té době zmítala v krizi a na Slovensku prohrávala jeden zápas za druhým. "Loni jsem tady do všeho kopal. Měli jsme podle jmen silnější mužstvo a nevyplatilo se nám takové podcenění Žiliny. Je to ale jiná soutěž a všichni tu chtějí uspět. Nebral jsem to ani letos na lehkou váhu, ale nevěděl jsem, co od mužstva můžeme čekat," uvedl Výborný, kterého loňský neúspěch hodně mrzel.

Pozvedli jméno českého hokeje i renomé extraligy

Letos jeho svěřenci vše odčinili a opět pozvedli jméno českého hokeje i renomé domácí extraligy. Výborný věří, že se nejednalo o náhodný výsledek. "Byl bych rád, aby to tak nebylo. Například Oulu nás nepřehrálo ani ve hře pět na pět, Davos jsme taky dokázali přetlačit. Kluci to ale musí potvrzovat dále. Po třech zápasech se nedají dělat závěry, jak jsme skvělí. Nesmíme se z toho zbláznit. Je to úspěch, ale teď před sebou máme poslední čtvrtinu základní části. Musíme se takhle připravovat i na další zápasy," prohlásil.

K tomu, aby byla Sparta schopná podobné úspěchy zopakovat, by jí pomohl návrat bývalých hráčů, kteří v Petrohradu zářili v týmech soupeřů. V dresu Oulu se prosadili Michal Broš a Ondřej Kratěna, klíčovou postavou finále byl Jan Marek. V týmu Davosu se dařilo i Josefu Marhovi, který za Spartu nikdy nehrál. "Mají svoji kvalitu. Proto jsou tam, kde jsou. Můžeme si říkat, jak by to bylo skvělé, kdyby všichni byli v mužstvu. Je to ale utopie, protože podle mě se nikdy všichni nevrátí. Vždy někdo zůstane venku. Kdyby se ale některý z nich vracel, tak bych to uvítal," řekl Výborný.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko