Hlavní obsah

Jágrovo Hledání nebe má šťávu

PRAHA

Jedinečný průřez životem legendárního hokejového útočníka Jaromíra Jágra přináší kniha Hledání nebe. Včera pokřtěná publikace Pavla Loňka na 210 stranách zachycuje život české sportovní superstar nejen textově, ale i na jedinečných fotografiích a kresbách Petra Urbana.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

„Z celé řádky knih, které o Jardovi vyšly, je tahle nejzajímavější. Řekla bych, že Hledání nebe má šťávu. S obrázky Urbana získává kniha zajímavý nádech,“ říká Anna Jágrová, matka současné hvězdy New York Rangers.

„Kniha je originální tím, že nejde o obyčejné vtipy, všechno je ze života. A hlavně, Jarda se výborně kreslí, protože má výraznou hlavu,“ smál se známý kreslíř ze Smržovky Petr Urban. „Jardu znám od osmnácti a jsem rád, že jsem mohl tak výjimečného člověka poznat. Peníze mu nezavřely oči a nezmrzlo mu srdce. Fanoušci se mohou v knize dozvědět, jak se měnil a snad i zvážněl,“ pronesl autor knihy Pavel Loněk.

Knihu dostal k Vánocům i Jaromír 

Přestože křest publikace proběhl včera, na pultech byla těsně před Vánoci. „Koupila jsem jich deset jako dárky. Jednu dostal i Jaromír. Moc si ji pochvaloval,“ líčila maminka kladenského odchovance.

„Pro mě je všechno čtení v knize hodně živé, protože jde o věci, které jsem někdy prožila nebo je velmi dobře znám z Jardova líčení. Navíc snímky jsou skutečně výjimečné. Je to jiné, než klasická autobiografie,“ vyprávěla Jágrova maminka, která synovi poslala knihu po rodinném příteli Lubomíru Rysovi. Ten se do New Yorku vypravil před Vánoci s fotbalovým trenérem Ivanem Haškem a útočníkem Vladimírem Šmicerem.

Maminka Jágrová: Svatba? Podívejte se na Karla Gotta

„Poprvé po dlouhých letech jsme zůstali na svátky doma a neletěli za Jaromírem. Možná se tam vypravíme až bude vrcholit boj o play-off nebo posléze ve vyřazovacích bojích. Dnes je to všechno otázka pár minut objednávky po internetu. Stejně jsem na něm pořád, protože monitoruji většinou živě zápasy Rangers,“ vyprávěla Jágrova maminka, která bedlivě sleduje rovněž výkony Kladna v extralize. „Tam se zbavuji přebytečného adrenalinu. Jsou to nervy,“ říkala o bitvách Středočechů usilujících o play-off.

Občasné spekulace bulvárního tisku o možné svatbě jejího syna přechází zcela v klidu. „Nikde přece není napsáno, že se musí vzít. Když vidím jeho spolužáky v Kladně, z nichž jsou mnozí rozvedení, tak jeho kroky schvaluji. A třeba pokud se rozhodne uzavřít sňatek, ani se to nedozvím. Podívejte se na Karla Gotta,“ smála se paní Jágrová.

Jaromír Jágr dosud odehrál v NHL 1241 zápasů, zaznamenal 1574 bodů za 636 branek a 938 asistencí. Postupně působil v Pittsburghu Penguins, Washingtonu Capitals a nyní hraje za New York Rangers. Je odchovancem Kladna. Dvakrát vyhrál Stanley Cup, pětkrát získal Art Ross Trophy, jedenkrát Hart Trophy. Má zlato z olympijských her i titul mistra světa, jednou byl v Česku zvolen Sportovcem roku.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko